Tapas och smårätter · Tillbehör

Cipollata: grillad, baconlindad salladslök

cipollata 2

I Catanias livfulla gränder kring den centrala gatan Via Etnea är det fullt med enkla restauranger som serverar god mat utan krusiduller. En av våra favoriter brukade alltid ha cipollata på grillmenyn, dvs salladslök lindad med pancetta, varsamt grillad till perfektion.

Pancetta, den italienska versionen av bacon, är ofta i fetaste laget för min stackars kropp, så jag tar lufttorkad skinka istället. Inte riktigt samma sak, men klart mindre fett.

Hittar du fin pancetta i tunna skivor, så ta det, annars en mycket lättsaltat bacon av bästa kvalitet. Ska den grillas är nog pancetta eller bacon bäst, eftersom skinkan lätt bränns.

Ansa salladslöken lite lätt och vira in varje lök i en skiva pancetta/bacon/skinka.

Grilla varsamt tills pancettan fått färg och löken mjuknat.

Det går även bra att steka i stekpanna eller ugn om man inte har en grill. Om du använder skinka så är det att föredra i ugnen, försiktigt på 200 grader tills skinka fått färg och löken blivit tillagad.

Löken ska vara nästan lite mosig inuti tycker jag.

Cipollata 1

Annonser

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s