Fisk och skaldjur · Lyx

Heta räkor med spenat

Heta räkor 3

Jag har dammat av en gammal favoriträtt jag lagade nästan varje vecka när jag bodde i Sarajevo. Heta räkor i tomatsås och spenat.

Lyxigt men lättlagat, precis som jag gillar det.

För två kan man ta:

  • 400 g (råa) skalade räkor
  • 200 g fin bladspenat (fryst går bra, men färsk är bättre)
  • 1 burk passerade tomater av bra kvalitet. Gillar man bitar kan man ju ta krossade eller hela tomater.
  • 1 lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Lite chili (eller din egen hemgjorda pepparfruktsolja)
  • olivolja
  • salt, peppar, curry, senapsfrön, kanel, paprikapulver efter smak
Heta räkor 1
Nu ska räkorna i!

Gör så här:

  • Tina räkorna om de är frysta, skala dem.
  • Fräs den finhackade löken och vitlöken försiktigt i lite olivolja tills det precis börjar få färg.
  • Häll över tomatsåsen, salta och peppra och låt det puttra en stund. Ju längre såsen får koka, desto fylligare blir den.
  • Krydda med chili, lite curry, kanel och paprikapulver tills du hittar en balans du gillar. Börja med lite i taget. Har du senapsfrön hemma så lägg till en knapp tesked. Det ska vara bett i, men inte jättestarkt.
  • Skölj spenaten och lägg i grytan. Rör ner bladen ordentligt så de blir tillagade.
  • När spenaten börjar bli klar, dvs har mjuknat till ett fint tuggmotstånd utan att bli mosig, så är det dags för räkorna.
  • Räkorna ska ligga i precis så länge att de blir tillagade, inte längre.
  • Klart!

Servera som det är eller med basmatiris.

Tips och tricks:  

  • Spenaten ska helst vara sån där babyspenat i påse. Större blad blir gärna hårda och lite träiga. Fryst går bra, men då måste den vara helt tinad och gärna lite avrunnen. Då behöver den bara värmas upp i tomatsåsen.
  • Räkorna ska helst vara lite större, och råa. Frysta går ju givetvis bra. Använder du de vanliga ishavsräkorna ska de läggas i bara någon minut innan de ska serveras, eftersom de annars blir sega.
  • Smaka av med de kryddor du gillar, men ta inte för många. Då finns det risk att det blir för mycket av allt och man dödar smaken av räkorna. Man kan göra tvärtom också: strunta i curry, tex, om du inte gillar den. Men glöm inte att smaka av hela tiden, och låt det puttra en liten stund så att smakerna får utvecklas innan du bestämmer dig för att lägga till mer.
  • Marinera räkorna i chili och olja en stund innan tillagning, så de blir starka i sig själva.
Heta räkor 2
Färdigt!
Annonser

2 thoughts on “Heta räkor med spenat

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s