Bakverk · Sött och gott

Päronkaka med mandelkräm

Päronpaj 6
Kladdig, frasig och seg samtidigt…

Päron, mandel och kokos, lite som kladdkaka men ändå inte. Mjuk och kladdig, men samtidig frasig och seg. Ett litet mästerverk helt enkelt. Den tar sin lilla tid att göra, men är värd besväret många gånger om. Principen är enkel: man förgräddar ett pajskal, fyller det med en blandning av vaniljkräm och mandelkräm, och garnerar sedan med inlagda päron. Jag bakar som vanligt gluten-och laktosfritt, men det går precis lika bra med vetemjöl eller till och med mjölkfria produkter.

Pajskalet: 

  • 300g mjöl, jag använde glutenfri mix
  • 100g socker
  • 100g smör det går bra med laktosfritt eller till och med mjölkfritt
  • en tsk bakpulver
  • ett ägg plus en äggula
  • Mät upp de torra ingredienserna i en bunke, och lägg i smöret i små tärningar, nyp ihop det hela ganska snabbt. Det blir en smulig torr mjölblandning.
  • Häll i ägget och äggulan och knåda ihop till en deg. Nu kan det bli ganska kladdigt, särskilt om det är varmt i köket eller om man har glutenfritt mjöl. Skrapa i sådana fall av så mycket deg av händerna det går, och ställ in bunken i kylen ca en halvtimme. Använder du mjölkfritt smör/margarin så kan det bli väldigt kladdigt. Var noga med att allt är så kallt det bara går.
  • Ta ut degen och knåda ihop den till en fin boll. Lägg den i plastfilm och låt vila minst en halvtimme till. Gärna längre om du använder glutenfritt mjöl, för det sväller lite.
  • Kavla ut  degen och lägg i en pajform, jag använde en på 22 cm, men degen räcker till en på 26 cm. Det kan vara svårt att kavla en glutenfri deg. Använd majzenamjöl på bakbord och kavel. Jobba snabbt och lägg in den deg du inte använder i kylen.
  • Snygga till  kanterna på pajen, använd din fantasi. Överbliven deg kan man göra tex hallongrottor med.

Förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter. Lägg i bakplåtspapper i pajskalet och häll över ett lager bönor, så bildas det inga bubblor.

Päronpaj 4
Bönor tynger ner bra.

Vaniljkrämen:

  • 175g mjölk + 75 g grädde (jag använde sojamjölk, det blev jättebra)
  • 3 äggulor
  • 25 g maizenamjöl
  • 80 g socker
  • lite vaniljsocker
  • Blanda i lite vaniljsocker i vätskan och låt det precis koka upp.
  • I en annan kastrull: rör/vispa ihop socker och äggulor, och tillsätt maizenan lite i taget u nder omrörning tills du får en smidig och luftig kräm.
  • Häll i lite av den heta vätskan i taget, och rör ordentligt.
  • När all vätska är i så värm försiktigt upp krämen under omrörning tills den blir tjock och fin. OBS: det kan gå jättefort från vätska till tjock kräm, så rör verkligen hela tiden, och ha tålamod med plattan på låg värme.
  • Låt krämen svalna i en skål, men rör lite då och då för att undvika att det blir skinn på den.
Vaniljkräm
Tjock och fin vaniljkräm.

Mandelkrämen:

  • 125 g mandelmjöl
  • 175 g socker (originalreceptet säger 225 g, men det är för sött tycker jag, särskilt om man har gluten- och laktosfria produkter)
  • 1 ägg
  • 50 g kokosflingor
  • Lägg alla ingredienter i en mixer och blanda ihop den till en kräm. Det blir ganska torrt, men det är som det ska. Man kan, om man vill, ha i ett fåtal droppar bittermandelolja för att understryka mandelsmaken. Det blir strået vassare så!
Dags att grädda!
Dags att grädda!

Montera ihop kakan så här:

  • Blanda försiktigt mandelkrämen med vaniljkrämen.
  • Häll blandningen i det förgräddade pajskalet
  • Skär päronen snyggt och peta ner i smeten.
  • Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.
  • Kolla att inte kanterna eller ytan bränns, innan krämen stannat. Täck i så fall med lite aluminiumfolie. Krämen ska vara krämig, men absolut inte rinnig när kakan är klar.
Päronpaj 2
Känner du doften?

PS: Originalreceptet till den här kakan kommer ifrån en av mina favoritkokböcker: den italienska Il Cucchiaio d’Argento.

Annonser

9 thoughts on “Päronkaka med mandelkräm

  1. Ser supergott ut! Min svägerska gjorde en liknande variant en gång men instället för mandel var det pistasch i – förutom att pistasch är jordens godaste nöt så blev det dessutom väldigt fin färg.

    Gilla

  2. Nu har jag provbakat mandelkakan. Den är givetvis mycket god. Bra mördeg som räcker till, och det räcker nog att förgrädda ca 5 minuter, eftersom det tar lite tid för mandelkrämen att stelna. Jag var lite lat o körde mördegen i mixern (gick bra, fick trycka ut den sedan i formen) och tog marsankräm till vaniljkrämen. Mandelkrämen är ,som de flesta italienska recept, åt det sötare hållet, jag drog ner på sockret, men ska ta ännu mindre nästa gång. Den är även god med mandelkräm och färska jordgubbar, med eller utan kokos är en smakfråga.

    Gilla

    1. Hej Yvonne!
      Vad roligt att kakan blev bra! Jo jag håller med, det blir lätt för mycket socker i italienska bakverk, det gillar ju sånt här.
      Och vad bra att det funkade med marsankräm, så slipper man det extra steget om man inte har tid riktigt. 😀

      Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s