Tips och tricks

Att baka glutenfritt

Päronpaj 2
Päronpaj med mandelkräm

Det här inlägget vänder sig främst till dig som är nydiagnosticerad eller som inte är van att baka glutenfritt.

Det är egentligen inte alls svårt att baka glutenfritt, men det finns en hel del misstag den ovane lätt gör, och då kan det sluta med magont och många dagars lidande för den som ätit.

Jag har delat in det här i ett par rubriker, där alla är lika viktiga.

Fråga

Alla med celiaki är olika känsliga och reagerar olika. En del kan äta glutenfri vetestärkelse, andra inte. En del kan äta så kallad ren havre, andra inte. En del märker inte av om det slinker ner en pyttesmula vanligt ströbröd, andra kan inte äta glukossirap utvunnet ur vete.

Det jag vill komma till är att om du ska baka till någon annan, så är det bäst att fråga först. Det är jättedumt att chansa och så kanske den du bakat till inte kan äta för att du använt en mjölmix med vetestärkelse istället för en utan.

nougatgrottor 4
Nougatgrottor

Rent kök

Det kanske allra viktigaste när man bakar glutenfritt är att kök och alla bunkar och köksredskap är ordentligt rena. Det kan räcka med spår av vetemjöl från ett skrymsle på vispen för att den som ska äta blir dålig.

Diska allt en gång extra, och var noga med att gnugga lite extra i räfflor, skarvar, mm. Använd helst redskap och bunkar av plast, porslin, och metall, de är lättast att göra rent.

Träslevar och farmors gamla bakbord är svårt att få riktigt rent. Använd inte det. Torka av köksbänken med en (ny?) trasa ordentligt innan du börjar.

Se vad man kan åstadkomma på en fäbod!
Blåbärspaj

Välj ingredienter

Gluten kan finnas i lite allt möjligt. Läs noga på allt.

Det finns en mängd olika glutenfria mjölmixer. En del har vetestärkelse, en del inte. En del har laktos eller mjölkprotein, andra inte.

Givetvis har de alla olika bakegenskaper, men jag tycker att åsikterna går isär så pass om de olika alternativen att det är svårt att hitta någon som generellt sätt är bättre eller sämre än de andra.

Man får prova sig fram helt enkelt, och givetvis välja med de ingredienter man tål.

Ibland innehåller florsocker vetemjöl/stärkelse. Som sagt, läs noga på allt.

Och visst är ströbrödet glutenfritt? Det är annars ett typiskt fel man lätt gör. Har du inte glutenfritt ströbröd går det bra att använda mix i formen. Själv gillar jag bovetekross till fruktkakor.

Havre innehåller egentligen inte det gluten man inte tål, men påsen med havregryn kan innehålla andra spannmål gömda bland havregrynen. Ska man använda havre måste det alltså vara så kallad ”ren” havre, där producenten garanterar att det inte slunkit med tex vete eller råg bland havregrynen. Men alla tål inte heller ren havre. Som sagt: fråga om du bakar till någon annan.

Och eftersom havre inte generellt sett kan garanteras vara glutenfritt, är inte heller tex havremjölk och liknande det.

Är du osäker på om du stoppat ner decilitermåttet med mjöl på i sockerpåsen vid ett tidigare bak? Köp då nytt socker. Detsamma gäller givetvis bakpulver och allt annat som kan ha blivit kontaminerat av misstag utan att du tänkt på det.

Påsktårta 3
Härlig vårtårta

Mjuka kakor

Jag brukar byta rakt av med mjölmix i de recept jag har, och det går oftast bra.

Som sagt, olika mixer har olika bakegenskaper, och en mix kan funka toppen till en kaka, men inte till en annan. Man får helt enkelt chansa lite.

Ibland så kan ett recept som funkat hundra gånger helt plötsligt gå jättedåligt, trots att allt är som vanligt. Det får man tyvärr acceptera, nästa gång funkar det säkert utmärkt.

Man måste blanda i mjölet försiktigt och varsamt när man bakar glutenfritt. Det ska ju blandas ordentligt, men det är nästan bäst om man vänder ner mjölet med en slickepott, snarare än att vispa ner det.

Ibland kan man behöva lite mer glutenfri mix än vad som står i receptet. Återigen: man får prova sig fram lite. Jag tycker att en bra indikator är om kakan inte blir klar på den tiden det står i receptet. Då kan det vara idé att prova med lite mer mjöl nästa gång.

Crostata klart
Crostata di zucca, paj med pumpamarmelad

Baka bröd och bullar

Jag tycker det är lite svårt att baka bröd eller bullar med glutenfri mix. Det blir gärna lite torrt och ”stumt”. Och kompakt.

Det är svårt att ta ett recept och byta rakt av, och förutom min mans pizza, så använder jag mig av recept som är specialskrivna för glutenfria mixer. Virginia Küst har bra basrecept, och hennes kanelbullar är toppengoda!

Glutenfri deg är inte alltid så lätthanterlig...
Glutenfri deg är inte alltid så lätthanterlig…

Servera givetvis på ett eget fat, så det inte blir kontaminerat trots allt.

Recept

Jag har massor med recept på glutenfria kakor och tårtor på bloggen. De du ser på bilderna finns givetvis allihop, och här hittar du några andra favoriter:

Päronkaka med valnötter

Päronpaj med mandelkräm

Chokladtårta

Äppelflarn

Snurrkakor

Nougatgrottor

Mandelkaka med chokladglasyr

Apelsinpaj

En reaktion till “Att baka glutenfritt

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s