Inspiration · Sverige

Rönnbärsgelé

Rönnbärsgele 1

Jag älskar hösten. Färgerna, dofterna, frukten och bären.

Jag försöker vara i Sverige i september, innan skolorna börjar i Italien och vi måste tillbaka. Det doftar så härligt av äpplen i trädgårdarna, lingonen börjar mogna och svampen växer så det knakar.

Vi brukar alltid försöka få till ett par dagar på fäboden i Dalarna. Här blir jag väldigt kreativ med maten. Det blir nya små alster, eller gamla klassiker såsom blåbärspaj och äppelkaka.

Och så kan jag ju inte låta bli rönnbären. De är så otroligt vackra! Jag tycker det är synd att låta dem gå till spillo, så varför inte koka gelé på dem?

Rensa och skölj
Rensa och skölj

Gelé är inte alls svårt. Först kokar man saft på bären, och så kokar man om saften tills den blir gelé. Precis så enkelt är det.

Nu är ju rönnbär lätt beska av sig, så man måste smaka och korrigera med lite socker. Eller varför  inte några äpplen? Äpplena hjälper dessutom till att få det hela att tjockna bättre.

Fast allra bäst är om bären fått ett frostnyp först. Har inte nattfrosten varit framme än så lägg dem gärna i frysen över natten. Då kommer sötman fram lättare.

På en fäbod tar man vad man har. En tvättpåse, till exempel.
På en fäbod tar man vad man har. En tvättpåse, till exempel.

Man kan ta: 

  • 1 kg rönnbär
  • 500g äpplen
  • 7- 8 dl vatten
  • en knapp liter socker per liter avrunnen saft.

Gör så här:

Först ska man koka saften.

Rensa bären och skär äpplena i bitar. Jag tycker att kärnhuset kan få koka med, andra tar bort det.

Koka äpplen och rönnbär i vattnet tills de blivit mjuka. Sila av i silduk (vi tog en tvättpåse modell större).

Vedspis är fina grejer det!
Vedspis är fina grejer det!

Sen är det dags för gelén.

Mät upp saften och häll den i en gryta. Koka upp försiktigt ca 5 minuter.

Tillsätt sockret lite i taget.

Låt det koka försiktigt ca en kvart. Gör gelé-provet lite då och då (se nedan).

När det är klart, ta det av värmen och låt det stå en stund. Häll sedan upp på helt rena, sterila burkar.

Paraffinera gärna när det svalnat helt för att vara säker på att slippa mögel (jag hoppade över det steget).

Klar och fin ggelé!
Har ni sett vilken färg?!

Geléprovet görs genom att hälla lite av saften på en kall tallrik. Dra en sked igenom. När gelén inte rinner ihop utan stannar kvar är det klart. Om man inte fått till gelé efter sisådär 20 minuter så är det ingen idé att fortsätta.

Advertisements

2 thoughts on “Rönnbärsgelé

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s