Buffet · Vegetariskt

Auberginebakelser

 

melanzane 1Som en varm fläkt från Sicilien.

Jag hittar inget bättre ord för dessa än just bakelser. Små godingar att servera som de är till en förrätt, eller som tillbehör till lite vad som helst.

Man gör hur många man vill. En aubergine eller tio. Här finns inga standardmått.

Börja med att skala och skiva auberginen. Helst ska de vara de lite mer runda, ljusare lila, snarare än de avlånga mörka.

Stek skivorna med lite (!) olja tills de är mjuka. Man kan ju givetvis fritera, det blir snäppet vassare så, men även en kaloribomb av guds nåde.

Koka ihop en god tomatsås.

Hyvla parmesanost.

Montera ihop bakelserna genom att ta en skiva aubergine, breda ut lite tomatsås, och sedan lägga på ett lager ost. Vill man vara riktigt syndig kan man även ta en tjock skiva av någon god, mild ost som smälter bra. Som ett extralager alltså.

Och så två lager till, så det blir sammanlagt tre lager aubergine. Eller fler om man vill.

Gratinera i ugnen på ca 200-220 grader tills det fått lite färg, knappt 20 minuter.

Låt det gärna stå en stund och liksom sätta sig ordentligt innan du serverar dem. De går utmärkt att äta ”kalla”, dvs i rumstemperatur.

Den uppmärksamme läsaren inser att dessa bakelser är kusiner till melanzane alla parmigiana. Fast i portionsbitar.

melanzane 2

Advertisements

3 thoughts on “Auberginebakelser

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s