Pasta · Primo piatto/primer plato

Pasta med pistage

pasta med pistage

Pasta med pistagenötter är en siciliansk specialitet. På vulkanen Etnas västsida ligger den lilla staden Bronte som är känd för sina pistageodlingar. Glass, kakor, och tårtor med pistage finns överallt, och givetvis även pasta med pistage.

Det är inte alls svårt, och ger en extra exotisk touch om du ska bjuda på middag.

För två kan man ta:

  • 200 g pasta, gärna spaghetti, linguine eller varför inte penne rigate. Jag använder glutenfri spaghetti.
  • 50 g skalade pistagenötter (inte salta)
  • 0,5 mild lök, gärna silverlök

pasta med pistage 3

Gör så här:

  • Koka pastan al dente
  • Rosta pistagen lätt i en torr stekpanna. Mixa den till ett grovhackat mjöl. Spara några större bitar till dekoration.
  • Skär löken i tunna skivor, men inte lövtunna.
  • Fräs löken tills den just fått färg i en skvätt olivolja.
  • Tillsätt pistagen och en generös slev kokvatten från pastakastrullen. Låt det puttra ihop på svag värme, gärna länge, så att löken börjar smälta.
  • När pastan är al dente, dvs den måste koka någon minut till, så ta upp den och häll den i stekpannan med pistagenötterna. Tillsätt lite mer kokvatten.
  • Låt pastan koka klart i stekpannan (så ska man alltid göra, faktiskt). Nu kokar vätskan in i pastan, och en del avdunstar. Blir det torrt så tillsätt lite mer kokvatten.
  • Vill man så kan man tillsätta en skvätt grädde här, men det behövs egentligen inte.
  • När pastan är klar är det dags att servera. Glöm inte att fiska upp de sista bitarna av pistagen ur stekpannan. Strö dem gärna över pastan så det ser snyggt ut.
  • Lite färskriven parmesanost till ger pricken över i:et!

pasta med pistage 2

Tricket här är alltså att låta stärkelsen som faller ut i kokvattnet göra pastan krämig. Det går alldeles utmärkt om man låter det koka ihop de sista minuterna i stekpannan.

Det ska inte vara såsigt som en soppa, men heller inte helt torrt. Spara helt enkelt en rejäl skvätt kokvatten att ha till hands att reglera med. Det finns inga exakta mått här, så man får hålla lite koll.

Pastan blir väldigt mycket godare om all sky i stekpannan kommer med, men se till att det inte blir för blött på slutet.

Servera med ett krispigt vitvin, tex en grillo från Sicilien.  Vill du servera en rätt efteråt, på italienskt vis, så passar fisk eller ljust kött bra.

Annonser

2 thoughts on “Pasta med pistage

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s