Bakverk · Inspiration

Mördeg

halloween 1

Alla behöver ett bra recept på mördeg. Det är en flexibel deg som passar lika bra till paj som småkakor. Den här blir även väldigt bra glutenfri!

Den här degen har jag bland annat använt till apelsinpaj, pumpapaj, björnbärspaj med ananascurd, blåbärspaj, äppelpaj de luxe, och nougatgrottor.

Den här gången fick det bli småkakor.

Man kan färga degen precis hur man vill. Jag använder geléfärger. Vill man ha den svart är det bra att ha i lite kakao, annars går det åt väldigt mycket färg.

Man kan smaksätta den som man vill också. Bittermandelolja, vaniljsocker, kanel, ja nästan vad som helst man har hemma.

halloween 2

Grundreceptet är detta:

  • 300g mjöl, jag använder alltid glutenfri mix, helst Schärs mix B för bröd.
  • 100g socker
  • 100g smör
  • 1 tesked bakpulver
  • ett ägg plus en äggula

halloween 3

Gör så här: 

  • Mät upp de torra ingredienserna i en bunke, och lägg i smöret i små tärningar, nyp ihop det hela ganska snabbt. Det blir en smulig torr mjölblandning.
  • Häll i ägget och äggulan och knåda ihop till en deg. Nu kan det bli ganska kladdigt, särskilt om det är varmt i köket eller om man har glutenfritt mjöl. Skrapa i sådana fall av så mycket deg av händerna det går, och ställ in bunken i kylen ca en halvtimme. Blir degen istället lite för torr, så den inte  håller ihop, så tillsätt den överblivna äggvitan.
  • Ta ut degen och knåda ihop den till en fin boll. Lägg den i plastfilm och låt vila minst en halvtimme till. Gärna längre om du använder glutenfritt mjöl, för det sväller lite.

Nu är degen klar att använda, bara fantiasin sätter stopp! Gör du småkakor så grädda i 175 grader 5-10 minuter, annars följ respektive recept. En paj behöver kanske 30-40 minuter beroende på innehållet.

OBS: Kom ihåg att hålla degen kall, den blir mycket lättare att kavla då. Särskilt om den är glutenfri. Ta bara så mycket du behöver åt gången, och håll resten i kylen. Precis som med pepparkakor.

halloween 4

PS: jag måste nog öva på att spritsa lite tror jag…

Annonser

4 reaktioner till “Mördeg

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s