Buffet · Tapas och smårätter

Ugnsbakad ostronskivling

Ostronskivling 1

Det här är en av våra absoluta höstfavoriter. Min man kommer ofta hem med ostronskivling i matkassen.

Ugnsbakad ostronskivling passar alldeles utmärkt till en köttbit, ugnsgratinerad kyckling, eller varför inte som en del av en vegetarisk måltid?

Man behöver:

  • Ostronskivling
  • Riven parmesanost
  • Ströbröd (jag använder som vanligt glutenfritt)
  • Lite sherry
  • örtkryddor (främst rosmarin)
  • Lite buljongtärning
  • Lite hackad persilja

Gör så här: 

  • Ansa och dela svampen i mindre bitar. Ta bort de träigaste partierna av foten.
  • Fräs lite vitlök (och kanske lite pepparfrukt) i olja i en stekpanna.
  • Lägg i svampen innan vitlöken får färg. Låt det fräsa en liten stund.
  • Strö över lite rena örtkryddor, främst rosmarin, men även lite timjan eller oregano.
  • Salta, eller kanske ännu hellre: strö över lite smulad buljongtärning. Men akta så det inte blir för salt!
  • När svampen börjat mjukna, men innan den släpper vätska, så häll i en skvätt sherry. Men bara ungefär en matsked eller så. Låt det koka in.
  • Lägg svampen i en ugnssäker form. Strö över lite riven parmesanost och lite ströbröd. Toppa med lite klippt slätbladig persilja.
  • Gratinera i ugnen ca 15 minuter i 200 grader.

Klart!

Ostronskivling 2

Och så till tricken:

  • Svampbitarna ska inte vara för små, de mindre svamparna kan man lämna hela.
  • Jag kryddar alltid med en osaltad örtmix med rosmarin, oregano, timjan, basilika och persilja.
  • Visst kan man hoppa över sherryn och bara använda lite vatten. Men sherry är en bra smakförhöjare till svamp. Man kan använda konjak, eller möjligtvis ett smakrikt vitvin om man inte har sherry hemma.
  • Buljongtärningen hjälper även den att förhöja smaken på svampen, men den är ju ganska salt, så var lite restriktiv. Smaka av!
  • Svamp släpper ju ofta en hel del vätska. Låt kryddorna blandas med vätskan och låt den sedan koka in i svampen. Blir det för torrt i pannan innan svampen är klar, så häll i lite vatten.
  • Undvik att ha en för liten form, det blir bäst om svampen ligger i ett lager, på sin höjd två.
  • Man ska (helst) använda parmesanost, eller möjligtvis en annan vällagrad ost. Osten ska inte smälta och bli trådig, utan snarare ge lite krispighet, så hushållsost, mozzarella, och liknande passar inte.
  • Överdriv inte med varken ströbröd eller osten. Det ska inte bli ett täcke, utan bara just förhöja rätten genom att ge krispighet.

Smaklig måltid!

Annonser

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s