Tapas och smårätter

Fyllda svampar #2 – vegetariska

Fyllda vegetariska svampar 1

En liten goding, och syster till de fyllda svamparna med skinka. De här passar bra som drinktilltugg, som del av en förrätt, eller på en buffet.

Det finns inga exakta mått här, allt beror ju på hur många champinjoner man har och hur stora de är. Jag ger de ungefärliga måtten för ca tio svampar.

Man behöver ungefär: 

  • 10 färska champinjoner
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk riven parmesanost
  • 1.2 msk ströbröd (jag använder som vanligt glutenfritt)
  • 1-2 msk finklippt slätbladig persilja
  • lite torkad karljohanssvamp, blötlagd (följ anvisningarna på förpackningen). Det hjälper till att ge en bra svampsmak.

Fyllda vegetariska svampar 2

Gör så här:

  • Gör ren svamparna, skär bort den smutsiga, nedersta delen av foten.
  • Ta bort resten av foten och spara den.
  • Lägg svamparna på en plåt och ställ in dem med ”öppningen” uppåt i varm ugn (ca 225 grader) tills de fyllts med vätska, det tar ca tio minuter.
  • Ta ut dem ur ugnen och häll bort vätskan.
  • Under tiden de står i ugnen är det smart att förbereda fyllningen:
  • Skär svampfoten och karljohanssvampen i små bitar.
  • Finhacka vitlöken.
  • Fräs i lite olja tillsammans med vitlöken tills svampen är tillagad.
  • Blanda svampfräset med persilja, ströbröd och ost. Här får man som sagt ha lite koll på proportionerna: det får inte bli för mycket ströbröd, då blir det geggigt och smakar bara bröd.
  • Fyll svamparna med fyllningen. Fyll dem ordentligt, men inte så det rasar ut. Det sjunker liksom ihop under tillagningen.
  • Gratinera igen i ugnen på 200-225 grader tills osten börjar smälta. Ungefär 10-15 minuter.
Annonser

One thought on “Fyllda svampar #2 – vegetariska

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s