Bakverk · Jul · Sött och gott

Saffransrutor med vit choklad- och limefrosting

 

Saffransrutor 5

Saftiga, lite kladdiga, söta, med frisk limestänkt frosting. De här blir glöggfestens mittpunkt.

Min man som inte brukar gilla saffran kan inte hålla sig borta från de här. De är helt enkelt fantastiska.

Jag bakar dem som vanligt glutenfria, och man kan givetvis byta ut smöret mot ett mjölkfritt alternativ (men jag har hittills inte sett mjölkfri vit choklad).

Man behöver:

  • 250 g smör
  • 3 dl socker
  • 1 gram saffran
  • 4 ägg (medelstora-stora)
  • 2,5 dl mjöl (vetemjöl eller glutenfri mix)
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 50 g mandelmassa
  • 1 dl mandlar
  • 200 g vit choklad
  • 0,5 dl grädde
  • rivet skal av en lime

 

Saffransrutor 3

Gör kakan så här:

  • Rosta mandlarna lätt i en stekpanna. Låt dem svalna och grovhacka dem.
  • Smält smöret.
  • Vispa smör och socker till en krämig konsistens. Blanda ner saffranet i smeten.
  • Tillsätt ett ägg i taget. Vispa emellan varje ägg, men inte mer än att ägget blandas ner i smeten.
  • Riv mandelmassan grovt och rör ner i smeten.
  • Blanda mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt ordentligt i en påse. Vänd ner det i smeten med hjälp av en slickepott. Vispa inte, utan rör ned mjölblandningen. Blanda ordentligt, men försiktigt, till en jämn smet. Vispar man för mycket beter sig kakan konstigt i ugnen.
  • Rör ner mandeln.
  • Häll upp i en rektangulär form  ca 25×35 cm.
  • Grädda i 175 grader i 20-30 minuter. Tiden beror givetvis på ugnen, alla är olika. Det brukar ta ca 25 minuter för mig.
  • Kolla att den är klar med en provsticka. Stickan blir inte helt torr, smöret i smeten är ju smält. Men det ska inte komma upp ogräddad smet på stickan.

Saffransrutor 1

Och frostingen: 

  • Grovhacka chokladen.
  • Värm upp grädden nästan till kokpunkten. Vit choklad är känslig, så det är bättre om grädden inte kokar.
  • Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen. Rör försiktigt tills all choklad smält.
  • Låt det svalna något, och rör ner limeskalet.
  • Bred frostingen på (den nästan svala) kakan. Låt allt svalna ordentligt. Kakan blir nästan bäst om den får vila tills dagen efter. Men täck den med plast/folie först efter att frostingen har stelnat.

Skär sedan kakan i små rutor, jag får ut ca 30 bitar på min form 25×35 cm.

Saffransrutor 2

Annonser

One thought on “Saffransrutor med vit choklad- och limefrosting

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s