Inspiration · Livet i Italien · Tips och tricks

Gårdagens pasta

gårdagens pasta 2
Juldagens pasta på återuppvärmning

Jag har firat jul hos den italienska svärfamiljen nere i Puglia. Som vanligt blev det ohemula mängder mat. Det betyder en rejäl omgång rester.

Givetvis blir det pasta över varje gång, för svägerskorna kan liksom inte hålla sig till bara en enda pastarätt per måltid, utan det blir gärna minst två.

Men tro nu inte att man kastar bort mat, inte. Aldrig i livet. Det här är människor som vet mats värde. Dels för att de har lagat den helt själva från grunden, inklusive gjort pastan för hand. Dels för att de allra flesta därnere lever med fattigdomen precis runt knuten.

De är alltså mästare på att ta hand om rester, inklusive pastan.

gårdagens pasta 1
Glöm inte att röra lite då och då

Min man tycker nästan att pastan är godare dagen efter. Om det är hemgjorda orecchiette med tomatsås, vill säga.

Svärmor brukade ta fram gårdagens pasta någon timme före lunch och ställa den på elementet. Hon var bra på att spara på resurserna, hon.

Men allra bäst är att värma gårdagens pasta i en stekpanna med ett bottenslatt med vatten. Rör runt lite då och då tills pastan är genomvarm, men inte mer (då blir den överkokt, ve och fasa).

Givetvis ska pastan blandas med såsen redan när den tillagas. Sen när man sparar den så klibbar det inte ihop lika illa som pasta utan sås.

gårdagens pasta 3
Och så massor med parmesanost före servering
Annonser

One thought on “Gårdagens pasta

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s