Budget · Vegetariskt

Ugnsgratinerade linser med fetaost

linser med feta 2

En mustig och värmande version av linsgryta som blir väldigt mycket festligare tack vare ett lager med fetaost överst.

Det är en lättlagad rätt som sköter sig själv i mångt och mycket, och med små enkla tricks så går den från att bli god till härlig.

Det här receptet såg jag i en mattidning en gång för länge sedan. Jag har givetvis gjort om det lite (dvs förbättrat det…), och det är en av våra favoriter när det gäller linser. Härlig vintermat som också passar bra att bjuda vänner på.

För två brukar jag ta:

  • 150 g gröna linser (torkade) (eller en burk/tetra färdigkokta)
  • 1 burk krossade tomater
  • 100g fetaost
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta
  • en bit stjälkselleri, en liten lök och en vitlöksklyfta till linserna
  • salt
  • peppar

linser med feta 3

Gör så här:

  • Koka de torkade linserna enligt anvisningarna. Krydda upp linserna med en bit selleri, ett lagerblad, lite salt, och en vitlöksklyfta. Använder du färdigkokta linser så ska de blandas direkt med den färdiga tomatsåsen och inte kokas.
  • Under tiden linserna puttrar så ska tomatsåsen koka ihop:
  • Fräs löken i en kastrull med lite smör eller olja.
  • Hacka ner vitlöksklyftan och fräs med löken. Häll i tomatkrosset och låt det puttra tills linserna är klara, eller gärna lite längre.
  • Smaka av med salt och peppar. Om tomatsåsen är lite syrlig, så häll i en skvätt ketchup eller lite socker. Det ska vara lite mustigt. Och gott.
  • När linserna är färdigkokta (mjuka men inte sönderkokta), så häll av kokvattnet. Blanda linserna med tomatsåsen och häll upp i en ugnsfast form.
  • Smula över fetaosten.
  • Gratinera i ugnen på ca 200-225 grader tills osten fått färg.

Servera med en krispig sallad.

linser med feta 4

Tricken här är att låta linserna koka med smaksättare som lök och selleri. Det gör skillnad. Och så ska tomatsåsen få koka minst en halvtimme, det blir den bara godare av. Välj ett bra märke, eller koka din egen om du hittar bra tomater.

Visst kan man öppna en burk med linser och en med tomatsås och blanda direkt (så var originalreceptet), men det blir så väldigt mycket bättre om det får koka först på var sitt eget håll.

Vill man kan man ju hacka ner lite allt möjligt i tomatsåsen: morötter, potatis, palsternacka, paprika… men jag föredrar den enklare varianten.

 

 

Advertisements

4 thoughts on “Ugnsgratinerade linser med fetaost

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s