Budget · Buffet · Tapas och smårätter · Vegetariskt

Auberginerullader

auberginerullader 5

Jag har ju bott på Sicilien, och där är aubergine, melanzana, i princip nationalgrönsak. Man lagar den i alla upptänkliga former: som parmigiana, friterad till pasta, som en del av caponata (den italienska versionen av ratatouille), grillad med örter, marinerad, ja på tusen olika sätt.

Jag blev givetvis väldigt inspirerad när jag bodde där, och här kommer en variant av auberginerullader: grillade, fyllda, ugnsbakade med tomatsås.

Proportionerna av varje ingredient beror ju på hur stora auberginer man har, och det variera ju väldigt. Man får helt enkelt höfta lite.

auberginerullader 2
Först ska de grillas i ugnen

Men till en ugnsform modell mindre (ca 25×35 cm) kan man ta:

 • 3 auberginer, helst de som är nästan runda, lite ljusare
 • ca 8 skivor lufttorkad skinka
 • en god ost som smälter bra, tex provolone, en liten bit till varje rullad
 • Riven parmesanost, ca 2 dl (helst nyriven, förstås)
 • 2 burkar tomatkross av god kvalitet
 • lite (oliv)olja
auberginerullader 1
Sen ska de fyllas

Gör så här:

 • Skär auberginen i skivor på längden. Salta gärna ur dem (se nedan).
 • Koka tomatsåsen (se nedan)
 • Lägg aubergineskivorna på en plåt och baka dem i ugnen på ca 220 grader 10-15 minuter. Vänd på dem och låt dem stå inne lika länge till. De ska få färg, särskilt om de inte är ursaltade. De får inte brännas eller bli mosiga, men heller inte vara råa.
 • Under tiden så förbered ost och skinka: skär skinkan i smalare, kortare ”remsor” och dela osten i mindre bitar.
 • Lägg upp aubergineskivorna på en skärbräda, eller låt dem ligga kvar på plåten om du inte har annan plats. Lägg på en skinkbit, ostbiten i ena ändan, och strö över lite parmesanost. Om man vill kan man hälla på lite lite olja, men det går bra utan. Rulla ihop rullarna.
auberginerullader 3
Rulla ihop och lägg i formen
 • Bred ut lite tomatsås i botten av ugnsformen och lägg rulladerna med skarven neråt, allt eftersom de blir klara. Lägg dem rätt tätt.
 • När allt är klart, så häll över tomatsåsen. Se till att den rinner ner lite på kanterna och emellan rulladerna. Men häll inte på så att det blir soppa av allt ihop.
 • Strö över generöst med riven parmesanost.
 • Gratinera i ugnen på ca 225 grader i ca 25-30 minuter.
 • Servera som huvudrätt med en sallad, eller som en del av en buffet.
auberginerullader 4
Nyss tagna ur ugnen!

Om auberginen:

Aubergine  är gärna lite bitter, särskilt vintertid, och ännu mer särskilt om den kommer från ett nordeuropeiskt växthus. Då kan det vara smart att salta ur den så att de värsta bitterämnena försvinner.

Lägg skivorna i en form, lager på lager. Salta på varje lager. Var rätt generös med saltet, utan att överdriva förstås. Täck med lite plast och ställ något tungt över.

Låt det stå ca 15 minuter. Skölj av skivorna och häll bort vätskan. Torka skivorna lätt med lite hushållspapper. Nu är de klara att grilla i ugnen.

Om man vill kan man givetvis fritera dem. Då blir de galet goda, men även en kaloribomb utan like.

Om tomatsåsen:

Om man inte vill koka den själv från grunden (länk finns lite längre upp), så kan man absolut ta bättre burktomater (tex Mutti). Låt dem koka länge, smaka av med salt. Vill man göra det hela lite mustigare kan man fräsa lite fint hacka lök (eller vitlök) i lite olja innan man häller tomaterna i kastrullen.

En bra tumregel är att såsen ska koka minst 20 minuter, gärna en timme. Då måste man nog hälla på lite vatten till och från.

Har man bara billiga tomater, med lite gröna bitar i, så ta bort det gröna, och slanta i lite morot. Det ger sötma. Annars kan man givetvis ha i lite socker. Det är ett gammalt italienskt husmorsknep!

 

Annonser

7 reaktioner till “Auberginerullader

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s