Buffet · Tapas och smårätter

Spenat- och ricottaknyten

spenatknyten 5

Sådana här inbakade knyten är rätt vanliga i Italien. De kallas för ”rustici” (dvs rustika, rakt på utan krusiduller) och kan innehålla lite allt möjligt. Spenat och ricotta är en mycket vanlig fyllning.

Man hittar sådana här där man säljer tilltugg, dvs på (kaffe-)barer och liknande ställen. Gärna på eftermiddagen när man börjar vilja ha ett mellanmål.

Jag minns de överfyllda diskarna på Sicilien, där sådana här munsbitar är allt annat än munsbitar: de är enorma. Och vansinnigt goda.

De passar som drinktilltugg, på en buffet, som matsäck, ja till lite vad som helst. Och de är busenkla att göra!

För ca 24 st knyten kan man ta:

  • 2 rullar smördeg (jag är bekväm och köper färdig)
  • 200g ricotta (helst getricotta, den har lite mer smak)
  • 200g (fryst) tinad spenat.
  • Salt
  • Peppar
  • Muskotnöt
  • 1 äggvita

Gör så här:

  • Krama ur spenaten ordentligt. Hacka den ganska fint.
  • Blanda spenat och ricotta. Riv i lite muskotnöt, salta lite och peppra.
  • Rör ihop alltihop så det blandas ordentligt. Smaka av. Saknas det något? Det ska vara en rätt mild smak, men ändå inte outsägligt tråkigt.
  • Rulla ut smördegen och kavla den lätt. Detta är särskilt vikigt om du använder glutenfri smördeg.
  • Måtta ut tre remsor på smördegen. De ska vara så breda att de går att vika dubbelt.
  • Dela upp varje remsa i 4 delar.

spenatknyten 2

  • Pensla alla kanter med lätt uppvispad äggvita. Det fungerar som klister.
  • Ta hälften av ricottablandningen och fördela i små kluttar över degen. Det ska vara lika mycket i varje. Tänk på att knytena ska kunna stängas ordentligt, så sprid inte ut fyllningen allt för långt ut.
  • Är det väldigt mycket fyllning, så ta bort en del. Bättre att ha lite fyllning över än att det inte räckte.
  • Vik degen över fyllningen och nyp ihop kanterna. Pensla med lite äggvita.

spenatknyten 3

  • Lägg dem på en plåt, och upprepa proceduren med nästa rulle smördeg.
  • Grädda tills de får fin färg, ca 10-15 minuter. Se gradantalet på smördegens förpackning, men det brukar vara 200-225 grader.

spenatknyten 4

Servera ljumna.

 

 

Annonser

One thought on “Spenat- och ricottaknyten

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s