Barnvänligt · Påsk · Sött och gott

Påskägg med nougatbo

Påskägg med nougat 1
Barnen och jag har haft roligt

Jag gillar att göra godis, men har sällan tid med saker som tar tid och är pillrigt. Jag gillar snabbgjorda saker, helt enkelt. Och de här påskäggen är både snabba och väldigt enkla att göra! Barnen älskar att få vara med.

För knappt 10 ägg behöver man:

  • 200g vit choklad
  • 0,5 dl grädde
  • ca 100 g rumstempererad nougat
  • Valfri nyans hushållsfärg: antingen pulver eller gelé
  • Smaksättning: aromer, citrusskal, saffran, eller vad man gillar.
  • Färglatt strössel
  • Väl rengjord vitlökspress

Gör så här:

Gör först chokladtryffeln:

  • Finhacka chokladen
  • Värm upp grädden nästan till kokpunkten
  • Bland i chokladen, och ta allt från värmen. Rör ordentligt tills chokladen smält. Tänk på att vit choklad är väldigt värmekänslig, så grädden får inte stormkoka. Det är bättre att den är lite för sval och att chokladen smälter långsamt än att det blir för varmt.
  • Häll över i en skål och rör tills chokladen smält.
  • Nu är det dags att färga och smaksätta som du vill. Här är det viktigt att inte ha i vätska, dvs man kan inte ha i mosade bär eller liknande, då skär det sig. Samma sak gäller vanlig, flytande karamellfärg (jag har provat…). Använd en bra gelèfärg eller ännu hellre en pulverfärg. Tänk på att färgerna är väldigt koncentrerade, så ta bara pyttelite. Det är som bekant lättare att lägga till än att ta bort…
  • Jag brukar smaksätta med lite bittermandelolja, ca 2-3 droppar. Ibland tar jag saffran, det blir vackert gult. Man kan riva lite lime- eller citronskal i som smaksättning också. Det är mest fantasin som sätter stopp.
  • Låt chokladtryffeln stå svalt, gärna i kylen, i ca en timme. Ibland tar det lite längre tid. Rör lite då och då. Om tryffeln inte vill stelna har nog chokladen blivit för varm. Smält då försiktigt 50-100 gram choklad i micron eller vattenbad och rör ner i tryffeln (som också måste värmas upp lite försiktigt).  Jag tycker det beror lite på märket hur chokladen beter sig, så det finns inga exakta tider här hur lång tid det tar. Men när tryffeln är så pass stelnad att man kan forma den till ägg är det dags.
Påskägg med nougat 2
Närstudie

 

 

Och sedan ”bona”: 

Skär nougaten i bitar som passar in i vitlökspressen. Pressa en bit i taget till långa trådar, och forma till ”bon”. När jag och barnen håller på blir det gärna lite fula bon, så vi får smaka… Men om det blir fult kan man ju alltid knåda ihop trasslet till en boll och pressa igen. Men tänk på att nougaten inte får vara för varm, då blir det bara kladd av alltihop.

Nu börjar det riktigt roliga: 

  • Ta en dryg tesked (alltså: använd en vanlig tesked och fyll den med råge) med tryffel och forma den till ett ägg. Jag gör mina ganska små, så blir det fler.
  • Rulla ägget i färgat strössel.
  • Sätt ett ägg i varje bo.
  • Upprepa tills tryffeln är slut.

 

 

Annonser

2 thoughts on “Påskägg med nougatbo

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s