Livet i Italien · Tusca tipsar

Påskprocession

Procession 11
Först kommer de med metallbyglarna.

Det första man hör är rasslet av metallbyglar som slår mot träplattor. Det är barnen som kommer först. Sen hör man orkestern, längst bak, som spelar en solenn hymn. Alltid samma. Därefter kommer processionen runt hörnan i all sin glans.

Procession 3
Varje staty har sitt namn. På dialekt, så klart.

Långfredagen betyder påskprocession i stora delar av den katolska världen. Så även i min mans lilla hemstad i Apulien. Processionens glansdagar kanske är förbi: visst är processionen full med deltagare som vanligt, men svansen som går efter är ganska kort numera.

Men det betyder inte att det inte är ett viktigt inslag i både stadens och de troendes liv.

Procession 4
Madonnan är sist i processionen

I Castellaneta finns det två olika religiösa brödraskap som arrangerar påskprocessionen: ett som ansvarar för Långfredagens procession, och ett som börjar tidigt på morgonen på Påskafton.

Båda processionerna börjar i stadens katedral inne i gamla stan. Katedralen  har anor från 1000-talet, men dagens version är byggd i omgångar från 1500-talet och framåt.

Procession 2
Ett brödraskap med sitt standar, inne i katedralen

Här  inne står statyerna som bärs i processionerna, och här börjar de som sagt båda två.

På Långfredagen kl 18:00 slås portarna upp och La Processione dei Misteri börjar. Kortegevägen är väl känd och ringlar sig genom staden. Detta är helt enkelt en del av Passionsberättelsen som visas:  Jesus väg mot korsfästelsen på Långfredagen.

Procession 1
I väntan på att de kommer ut ut katedralen

Jag själv är ateist och allt annat än väl bevandrad i religiösa frågor, men jag är oerhört fascinerad av dessa folkfester, för det är fest, även om det är av det mer solenna slaget.

Min mans kusin har hjälpt mig att förstå det hela lite bättre. När hon blev änka för flera år sedan bestämde hon sig för att gå processionen lika många gånger som antalet år hon varit gift.  När hon gjort det så hade processionen blivit en sådan viktig del av hennes spirituella liv att hon inte kan sluta. Hon berättar att hon får en sådan kraft och energi att delta att det är omöjligt att sluta.

Procession 14
Det är mycket känslor inblandade

Kusinen går i den del av processions som utgörs av enbart kvinnor: Le Addolorate, de besmärtade. De bär Madonnan, och sjunger en gammal antik sång, gång på gång under processionen för att uttrycka Madonnans smärta över att ha mist sin son. Det är väldigt vackert.

Procession 5
Försiktigt…

 

De här kvinnorna var för inte så länge sedan enbart oskulder. Lite märkligt kan man tycka, eftersom de uttrycker en mors smärta, de borde ju vara mödrar allihop. Men jag har fått det förklarat för mig att Maria förblev oskuld hela sitt liv, och därför omges hon av just oskulder (läs ogifta kvinnor). Här har nog kyrkan blivit lite mer pragmatisk, och alla kvinnor som vill får delta numera. I alla fall i denna procession.

Kusinen berättade att ett år så var hon väldigt sjuk med hög feber och tänkte ställa in sin närvaro. Men i sista stund (mot hennes mors uppmaningar) bestämde hon sig för att gå. Och trots att hon frös och var sjuk, så berättade hon att hon kände hur Madonnan gav henne energin och krafter att inte bara fortsätta, utan även bära statyn utan att känna sig direkt svag. ”Det var som om hon lyfte mig” sa hon.

Procession 10
Akta gatlyktan!

När hon berättar sånt, med lysande ögon, känner jag att jag nog är en dimension fattigare i livet.

Men före dessa besmärtade, sjungande kvinnor, kommer alltså Jesus på väg mot korsfästningen. Dessa statyer bärs av medlemar av det ansvariga religiösa brödraskapet, med tillskott av personer som känner att de borde delta för att göra bot.

Procession 7
Gränderna är trånga!

De som går  i processionen går allra oftast barfota. Det kan vara rätt kallt, särskilt sent på kvällen eller tidigt på morgonen. De har en huva över ansiktet också. Den är till för att man ska kunna vara anonym  i sin skam över sina synder. Huvan har i sin tur ”kidnappats” av andra sällskap därborta i väster, som har mycket lite med katolska påskprocessioner att göra.

Procession 13
Barfota, så klart.

Jag vet inte hur det står till i just Castellaneta, men på vissa ställen så betalar man för att delta, ett litet ”bidrag” till kyrkan. Vill man till exempel få äran att bära Jesu kors kan man få punga ut med tusentals kronor. Det borde ju avskräcka syndare kan man tycka. Att synda och behöva göra bot genom att gå i processionen, menar jag.

Procession 15
Påskafton: äran att få bära korset

Påskaftonens procession, La Processione del Gesù Morto, arrangeras av ett annat brödraskap. Den börjar kl 06:00 på Påskaftonen och går samma kortegeväg. Den är kortare och behandlar givetvis Jesu död.

Procession 16
Påskafton: Jesu dödsbädd

Båda kortegerna passerar sovrumsfönstret hos min svärfar, så vi brukar se på dem genom fönstret. De passerar ca 21.00 på kvällen och 09.00 på morgonen.

Givetvis går stadens viktigare medborgare på hedersplats: borgmästaren, chefen för Carabinieri, med flera.

Procession 17
Påskafton: den sörjande Madonnan, och ”svansen” med troende efter processionen

Allra sist, efter orkestern, går de som inte officiellt vill eller kan delta i den stora processionen, men ändå vill gå med. Min mans moster, till exempel. Hon är så väldigt kort att hon inte passar in bland de andra addolorate (för man måste hitta tre till som är ungefär lika långa så man kan bära statyn), så hon har alltid gått längst bak.

Procession 8
Långfredagen: den döde Jesus

Nästa gång ni firar påsk i ett katolskt land: försök leta reda på var och när processionen passerar. Det är en mäktig upplevelse att bevittna!

2 reaktioner till “Påskprocession

  1. Intressant!! Jag hade ingen aning om att de vita huvorna hade en katoskt ursprung. Men får ju bara obehagliga associationer när man ser dem….
    Glad Påsk till dig!

    Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s