Sallader · Tillbehör

Siciliansk apelsinsallad

Apelsinsallad 3
Hemma i vårsolen

Det här är en typisk vårsallad. Tarocchi-apelsinerna, de sicilianska blodapelsinerna, är som sötast, och salladslöken är i högsäsong. Apelsinerna är dessutom väldigt vackra där de skiftar från gult via orange till djupaste rött. De blir fin kontrast med den mörkgröna myntan.

Man tror att den ska vara söt och som en fruktsallad, men tvärtom. Löken och oljan visar att det verkligen är en matsallad. Det är en kombination av smaker man verkligen inte kunnat ana innan man smakar.

Den här salladen åt jag på en restaurang på en liten piazza i Syrakusa. Inne mellan husen, längs en liten gränd öppnade ett torg upp sig, och där fanns en lockande restaurang.

Solen sken, himlen var alldeles klarblå och temperaturen var perfekt för att sitta ute. I slutet av mars.

Apelsinsallad 4
På ett litet torg i Syrakusa

Restaurangägaren föreslog en apelsinsallad till fisken, och trots att jag inte brukar gilla frukt i maten var jag ju tvungen att smaka. Det första jag gjorde när jag kom hem igen från resan var att gå till frukthandlaren och köpa tarocchiapelsiner…

Jag har testat den här salladen på gäster, och de älskar den lika mycket som jag!

Apelsinsallad passar förvånansvärt bra till fisk, gärna grillad. Eller till ett lite ljusare kött, som kyckling eller fläskfié.

För en sallad till två kan man ta:

  • 2 söta blodapelsiner (försök att hitta de sicilianska!)
  • 2 salladslökar
  • 5 cm stjälkselleri
  • 5 cm morot
  • Ett par oliver
  • Några färska myntablad
  • En liten nypa torkad oregano
  • Olivolja av bra kvalitet
  • lite salt
Apelsinsallad 2
Myntan är pricken över i:et!

Gör så här:

  • Skala moroten och skär den i små bitar, skär sellerin i tunna skivor. Lägg dem i en skål med lite olja och salt. Låt det gärna stå och dra ett par timmar.
  • Skala apelsinerna och dela dem i klyftor. Låt gärna två-tre klyftor sitta ihop.  Skär klyftorna i bitar.
  • Skär löken.
  • Lägg apelsinerna i en skål eller på ett fat. Ringla över olja (de på restaurangen var väldigt generösa med oljan…).
  • Strö över lite (!) salt. Bara just några korn, så man får lite sälta utan att det blir salt.
  • Tillsätt lök, morot och selleri. Blanda.
  • Strö över lite oregano och avsluta med myntan.

Njut!

Apelsinsallad 1

Advertisements

4 thoughts on “Siciliansk apelsinsallad

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s