Livet i Italien

Catania

Catania 15
Elefanten är Catanias stadssymbol. Den står på Piazza del Duomo. Man ska visst pussa den i rumpan, men det hoppade vi över…

Catania är Siciliens näst största stad. Här har jag bott i tre år.

Ibland stormtrivdes jag. En varm sommarkväll med full utsikt över Etnas utbrott från min balkong, till exempel.

Ibland var det bara hemskt. Som när det var 40 grader varmt och bussen aldrig kom, och en och en halv timme senare kom det tre på rad (helt normalt), eller när man inte kom fram i trafiken pga trippel(!!)parkering, eller när personalen på posten visade sig från sin allra sämsta sida.

Catania 11
Sicilianska farbröder på Piazza del Duomo.

Catania är helt enkelt en stad full av de djupaste kontraster. Skriande fattigdom bredvid extremt överflöd. Stojiga, stimmiga smågator och det tysta lugnet på en klostergård. Trånga gränder och breda avenyer. Vackra arkitektoniska pärlor bredvid gräsliga betongmonster. Tungrodd byråkrati med papper och stämplar bredvid perfekt service och fantastisk gästfrihet.

Catania lämnar en inte oberörd, helt enkelt. Exotisk, skulle man kunna kalla henne.

Etna 1
Längst bort i bild, bortom sista landtungan, ligger Catania. Fotot är taget från Taorminas utsiktsplats.

Staden ligger vid foten av Etna, på Siciliens östkust. Det är lite spännande att bo vid foten av en vulkan, men hon (för Etna är en ”hon”) är en lugn och städad vulkan som ger en tid att flytta på sig om det skulle behövas. Det gör det sällan.

Men man har allt som oftast vulkanaska på terrassen, på tvätten, på bilen (som stoppar igen de där små hålen till spolarvätskan…), i stuprännorna. Men det är som det ska. Så länge det kommer en rökpelare ur den översta kratern så är hon lugn. Det är när hon inte ryker man ska dra öronen åt sig.

Etna 2
En lätt puffande Etna, fotograferad från Taormina.

Men  helt ofarlig är hon inte. Catania och sydöstra delen av ön råkade ut för en stor jordbävning 1693, där nästan två tredjedelar av befolkningen i Catania dog. Men innan dess, 1669 hade stora delar kring Catania dränkts i lava (det var inte första gången). Det är utbrott lite då och då, men det största problemet är inte lavan, utan att flygtrafiken måste dirigeras om till andra flygplatser.

Catania 9
Den gamla romerska teatern som grävts upp mitt i stan.

Det där vulkanutbrottet p å1600-talet, men främst jordbävningen, förstörde staden och man byggde upp stadskärnan på nytt. Det blev väldigt snyggt!

Catania 13
Porten mot hamnen.

Själva centrum är alltså väldigt homogent, med en typisk siciliansk barockarkitektur. Och man använde lavasten. Catania är grafitgrått. Väldigt vackert, och väldigt speciellt. Jag vågar påstå att Catania är en arkitektonisk liten pärla, färdig att upptäckas på allvar.

Catania 14
Den galet vackra Domkyrkan.

Catania är aldrig tråkigt. Det finns alltid något nytt att uppleva. När man tröttnat på stadens främst promenadstråk, Via Etnea, kan man gå till havspromenaden istället. När man nått sin mättnad på barockkyrkor kan man pusta ut i en vacker park.

Catania 12
Via Etnea. Där, långt bort, i slutet av gatan är porten mot Etna. Själv gömmer sig berget bland molnen.

Och på morgonen kan man gå till marknaden och titta på kommersen. Det är stökigt, bullrigt, rörigt och lite omtumlande. Men härligt. De säljer allt där.

Men tänker jag på Sicilien så tänker jag på mat. För Sicilien är Italiens kronjuvel när det gäller kulinariska läckerheter.

Öns strategiska placering mitt i Medelhavet har betytt att många folk och kulturer har passerat revy, och de har satt sina spår. Det arabiska inflytandet har till exempel lämnat efter sig underbara bakverk med mandel och citrus.

Catania 10
På den där pizzerian till vänster har jag ätit många gånger!

En typisk siciliansk specialitet är förrättsbuffén man hittar på många restauranger. Det brukar vara en 10-15 rätter uppdukade, och man går dit och fyller sin tallrik med det man vill ha. Man hittar allt på de där bufféerna. Grönsaker av alla de slag: aubergine, zucchini, svamp, tomater, lök, gröna bönor, kokt potatis, det tar aldrig slut. Skinka, ost, och fisk. Jag brukar säga att man kan ha en bröllopsmiddag med bara förrätter, för sen är man mätt, och man har ätit både kött, fisk och grönsaker.

Catania 2

Sist vi var i Catania, nu strax före påsk, så gick vi in på en restaurang som såg trevlig ut för att äta lunch. Givetvis tog vi buffén först. De höll på att duka fram när vi kom, och jag passade på att fota lite. Så fyllde jag på min tallrik och trodde att det var allt. Men jösses. När vi fick in varmrätten så var buffén tre gånger så stor som när vi tog för oss! Jag räknade och kom fram till över 40 olika rätter!

Vet ni vad en tallrik kostade? 6 euro. Löjligt billigt.

När man sen kommer ut från restaurangen, proppmätt, tar man sig ett svalkande glas  med saft och selzervatten. Vi kallar det för squizifrizz, men det är nog bara vi som gör. Djupgrön mandarinsaft, koncentrerad, med saften av en citron, och så selzervatten. Gott i hettan, och det kanske även hjälper matsmältningen. Vem vet?

Catania 1
Köpt i kiosken strax utanför porten mot hamnen.

Vill man göra sin egen sicilianska buffet går det utmärkt. Parmigiana är ett måste, sen kan man ta auberginebakelser, gratinerade kronärtskockor, vitlöksmarinerad paprika, spenat- och ricottaknyten, auberginerullader, vanlig kokt potatis marinerad med lite olja och citron, kokta gröna bönor, fyllda svampar, och svamp i tomatsås.

Vill man sen fortsätta på det sicilianska temat föreslår jag pasta med pistage, följt av tonfisk serverad med en apelsinsallad. Avluta det hela med mandelkakor och ett glas limoncello. Eller varför inte lagerbladslikör?

Åker du till Siciliens östkust ska du försöka få in i alla fall en förmiddag i Catania. Det finns mycket att se. Och äta.

11 reaktioner till “Catania

 1. Mmmmm så mycket gott! Nästa vecka bär det av till Tropea – kan nästan inte bärga mig! Längtar efter den italienska maten och allt annat också! Vad ska man ta med sig hem därifrån tycker du? Förutom lite grönsaksfröer?
  Men först ska vi fira ”vintern-ra” här och tända liten eld på vår skärgårdsö. Man behöver verkligen lite brasvärme eftersom det idag varit snöblask, spöregn och 2 grader i Stockholmstrakten. Nu tittar solen fram så nu går jag ut och sätter lite lök och planterar om kålen!

  Gilla

 2. Intressant Jessica. Tror jag skulle läst detta innan vi var där :), men det blir nog någon mera gång. 🙂

  Gilla

 3. Oj vad fint! Har aldrig varit på Sicilien men blir väldigt sugen nu. Varför är mandarinsaften grön? Är det naturligt eller färgat??

  Gilla

 4. Sicilen är helt fantastiskt! Du måste försöka komma dit! 😀 Saften är säkert färgad på något sätt, för den är verkligen illgrön. Men jättegod. Det finns en klarorange version också, den heter kort och gott ”mandarino”.

  Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s