Basrecept · Puglia · Tapas och smårätter · Tillbehör · Vegetariskt

Friterad zucchini med mynta och vitlök

 

zucchini fritti 3
Sommarmat!

Det här var ett av min svärmors absoluta mästerverk: zucchine alla priatoria. Jag älskar det och äter alltid upp nästan en tredjedel innan vi ens satt oss till bords.

Frasiga, fasta, med ett stänk av vinäger. Sötsurt med lite sting av vitlöken och myntan.

Söker man på internet efter zucchine alla priatoria så kommer det upp ett recept (eller rättare sagt flera) från Neapel: zucchine a scapece, som härrör från spanskans escabeche: marinerat i vinäger. Men svärmor använde väldigt mycket mindre vinäger än de recepten anger.

Efter att ha undersökt lite så har jag lärt mig att namnet ”alla priatoria” är en mycket lokal dialektal variant av ”al purgatorio”, dvs från skärsleden. Jag har verkligen ingen aning om varför det kallas så, kärt barn har helt enkelt många namn. Men det är väldigt gott!

Det här är en sån där rätt där man inte riktigt kan säga de exakta proportionerna. Man tar helt enkelt så många zucchini man vill ha, kanske en per person, och reglerar smaksättningen efter det. Men med det sagt så föreslår jag ett recept på ett  ungefär.

Till fyra normastora zucchini kan man ta:

 • 2-3 vitlöksklyftor
 • 3-4 kvistar färsk mynta
 • 2 msk vitvinsvinäger
 • en nypa salt
 • olja till fritering.
zucchini fritti
Det blir godare om man friterar

Gör så här:

 • Skölj och  skär zucchinin i skivor, 2-3 mm tjocka.
 • Skär vitlöken i bitar.
 • Repa myntabladen av kvistarna och dela dem i två-tre bitar. Spara en ”topp” eller två för dekorering.
 • Blanda vinäger, de flesta myntabladen och vitlöken.
 • Lägg zucchiniskivorna på en handduk eller hushållspapper för att torka någon timme. Vänd på dem efter ett tag. Man KAN hoppa över detta, men torka då skivorna ordentligt med papper. Man ska undvika vätskedroppar när man friterar. Svärmor lade alltid ut dem i morgonsolen för att torka.
 • Fritera zucchinin i omgångar.  Låt de nyfriterade skivorna rinna av på hushållspapper. Visst  kan man steka skivorna i stekpanna med en generös skvätt olja, men det blir godare om man friterar.
 • Svärmor gjorde alltid så att hon fräste alltihop tillsammans en andra omgång i stekpannan (samma hon just friterat i, med generöst med olja), och hällde då på vinägerblandningen i stekpannan. Så gör jag oftast.
 • Men man kan göra en variant också: Lägg allt i en skål. Salta lätt. Häll över vinägerblandningen och rör om ordentligt. Låt det stå och marinera en stund.
 • Oberoende på hur du gör, så dekorera med de sista myntabladen och topparna. Och glöm inte att smaka under tiden du blandar. Behövs det salt? Lite mer vinäger? Man ska alltid smaka av!
zucchini fritti 2
I stekpannan, med vinäger, vitlök och mynta

Servera som tillbehör till grillat eller lite vad som helst.

PS: Zucchini, som man säger på svenska, är grammatiskt fel på italienska. Zucchina är feminint, och blir i plural zucchine. Nu vet ni det! 😀

 

6 reaktioner till “Friterad zucchini med mynta och vitlök

 1. Spännande med mynta i, det har jag aldrig provat. Jag brukar steka zucchini med vitlök och dill och ha som sidorätt ganska ofta men nu måste jag ju prova med mynta också!

  Gilla

   1. Alla scapece invece proviene dallo spagnolo escabeche, perché sarebbe un metodo di marinatura nell’aceto e noi campani ne sappiamo qualcosa di dominazione spagnola 😉

    Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s