Budget · Pasta · Vegetariskt

Pasta med färska tomater

pasta med tomat 2
Solsken på en tallrik

Italiensk mat när den är som allra bäst! Enkel, fräsch, få råvaror och vansinnigt gott!

En tallrik god pasta behöver inte vara mer komplicerad än så här.

Det här är sommarmat, ska tilläggas, när tomaterna är mogna och basilikan är på topp.

Man behöver ungefär:

  • 80-100 g pasta per person. Gärna spaghetti.
  • 1-2 mogna tomater per person. Jag tog en jättetomat till tallriken på bilderna, det räckte mer än väl.
  • 1-2 blad basilika per person. Eller lite färsk oregano, det var det jag hade hemma denna gång.
  • En nypa salt
  • 1 liten vitlöksklyfta per person. Ungefär.
pasta med tomat 3
Det doftar härligt!

Gör så här:

  • Koka pastan al dente. Dvs den ska vara nästan klar, men fortfarande med lite tuggmotstånd.
  • Under tiden förbered tomaterna. Skölj dem och skär i klyftor.
  • Skala helst tomatklyftorna. Det görs lättaste genom att skära bort skalet med en vass kniv. Ställ tomatklyftan med skalet ner, sätt in kniven i ena spetsen på klyftan. För kniven längs med skalet, gärna med kniven mot skärbrädan. Skär längs klyftan, och vips så är skalet borta.
  • Man kan strunta i att skala tomaterna också, men då får man oftast plocka bort det ur stekpannan eller tallriken sen. Det lossnar nämligen oftast av sig själv.
  • Dela vitlöksklyftorna i stavar och fräs dem i lite olja.
  • Lägg tomaterna i stekpannan just innan vitlöken tar färg.
  • Låt det fräsa ihop i minst 5 minuter. Häll på lite, lite vatten om det behövs. Det ska vara såsigt i stekpannan, men inte soppa. Smaka av. Behövs det  lite salt?
  • Krydda med basilika eller oregano (jag brukar föredra basilika, det ger en fantastisk doft!).
  • Häll av pastan när den är al dente. Nu bör tomaterna ha börjat mosa sig lite i stekpannan. Häll då pastan i stekpannan och låt allt blandas väl.
  • Låt pastan puttra med en minut eller två i såsen.

Lägg upp på tallrik, dekorera med en färsk örtkvist.

pasta  med tomat 1
Lunch på altanen
Advertisements

3 thoughts on “Pasta med färska tomater

    1. Hej Sophie,
      Vad roligt att du gillade pastan. Sardeller är ett utmärkt substitut för salt här faktiskt. 😀
      (Och ursäkta det sena svaret, din kommentar fastnade i spamfiltret av någon underlig anledning)

      Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s