Buffet · Snabblagat · Tapas och smårätter

Smördegsknyten med skinka och mozzarella

 

skinka mozzarellaknyten 4

Ibland vill man vara lite lat, särskilt på sommaren när man inte riktigt orkar vara duktig i köket men ändå vill ha något gott till alla kalas och bjudningar. Då är smördegsknyten fyllda med skinka och mozzarella perfekta. De går snabbt att göra, och uppskattas av stora som små.

Givetvis kan man använda glutenfri smördeg, och givetvis kan man använda laktosfri mozzarella (men läs då på smördegen för att kolla om också den är laktosfri).

Till två ark smördeg (dvs 12 stycken) behöver man (ungefär):

  • 150 g kokt skinka i skivor
  • En mozzarella
  • 1 dl tomatsås
  • lite oregano
  • 1 äggvita (att pensla med)

 

Förbered så här:

  • Sätt ugnen på det gradantal som anges på smördegsförpackningen (oftast 200 grader).
  • Koka tomatsås, helst egen, men det går bra med kvalitetstomater på burk. Jag använder oftast Muttis polpa di pomodoro. Den KAN man ta direkt från burken om det kniper, men det blir godast om man kokar med en pyttenypa salt minst 20 minuter först.
  • Kavla ut ett ark smördeg lite försiktigt.
  • Smula sönder skinkan i småbitar.
  • Smula sönder osten i småbitar.
skinka mozzarellaknyten 1
Portionera ut fyllningen på smördegen.

Och montera ihop knytena så här: 

  • Dela upp smördegen i sex lika stora delar (först på mitten, längs med kortsidan, och sedan varje halva i tre) genom att pensla äggvita som linjer (skär inte ännu!).
  • Lägg lite tomatsås på varje del, ca en matsked.
  • Lägg på en nypa skinka, och sedan en nypa mozarella. Strö på lite oregano.
  • Fyllningen ska ligga så att man kan vika över hälften av degen och nypa ihop kanterna ordentligt. Den ska alltså INTE ligga precis vid kanten. Kommer det tomatsås i skarven finns det risk att knytena öppnas i ugnen.
  • Vik över degen och tryck ihop kanterna ordentligt längs linjerna med äggvita. Äggvitan fungerar som klister.
  • Skär itu knytena mitt i skarven och lägg dem på en plåt.
  • Pensla knytena med lite äggvita, de får finare färg så.
  • Upprepa med smördegsark nummer två.
  • Ät när de är nybakta, men de är helt OK ljumna också.
spenatknyten 3
Nyp ihop kanterna ordentligt!
spenatknyten 4
Alldeles nygräddade!

skinka mozzarellaknyten 3

 

 

 

Advertisements

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s