Buffet · Tapas och smårätter · Vegetariskt

Månadens gröna: Ugnsbakade tomater med parmesanost på två sätt

 

ugnbsbakade tomater 3

Ugnsbakade tomathalvor är perfekt plockmat som dessutom är helt glutenfritt!

Det här inlägget ingår i bloggsamarbetet Månadens Gröna, där de bloggare som vill lagar mat på en gemensam råvara. I juli använder vi oss av just tomater, och månadens värd är Ulrica Krii på Krii’s Kitchen. Är du nyfiken på andra bidrag så leta reda på #månadensgröna på bla Facebook eller @manadensgrona på instagram.

Tomater är så tacksamma att ugnsbaka: är bara själva tomaten ordentligt mogen och av bra kvalitet kan det inte gå fel. Inspirationen till just de här tomathalvorna kommer från en middag jag åt en gång i Arles i Provence. Jag var ute och tågluffade med min bästa kompis (hoppla, det är över 20 år sedan!), och vi fick bla stora härliga bifftomater med massor med oregano till vår ryggbiff. Jag kommer fortfarande ihåg den där middagen under den romerska teatern. En härligt ljum kväll med massor (!!) med mat. Strax efter att vi ätit klart fick jag syn på en glasskiosk och tyckte vi behövde efterrätt (igen). Sedan dess kallar min kompis mig för ”immer essen”, dvs ”äter jämt” på tyska (ooops). 😀

tomater på fat
Solmogna tomater

Nåja, de där tomaterna har legat där i bakhuvudet och ruvat sedan dess, och nu var det dags att göra en egen variant. Jag bytte helt enkelt ut bifftomaterna mot mindre piccadillytomater, och förbättrade toppingen.

Jag måste understryka att det inte finns några exakta mått här. Allt beror ju på hur stora och hur många tomater man tar.

ugnsbakade tomater 1
Snart dags för ugnen

Man behöver:

  • Tomater. Välj ordentligt mogna tomater av bra kvalitet, annars blir det syrligt. Piccadilly-, plommon-, eller romanticatomater är tre bra sorter.
  • Parmesanost, riven.
  • Oregano
  • Vitlök, pressad
  • Salt
  • (Oliv-)olja

Gör så här: 

  • Dela tomaterna på längden. Skär bort det där lilla gröna/vita där kvisten fäster. Lägg dem på en plåt
  • Salta. Var inte för snål, tomater brukar behöva salt för att få fram smaken (men överdriv inte, givetvis).
  • Strö över oregano på hälften av tomaterna. Bred ut lite pressad vitlök på resten.
  • Strö över ett generöst lager riven parmesanost över tomaterna.
  • Ringla lite olja över alla tomater. Det behövs inte alls mycket olja på varje tomat.
  • Gratinera i ugnen på ca 200-210 grader tills de fått färg, det tar ca 20 minuter.
  • Servera dem ljumma som plockmat eller på en buffet.

ugnsbakade tomater 2

Jag har givetvis fler bra recept med tomater. Hemkokt tomatsås, till exempel, eller en kusin till Gazpachon: salmorejo. En favorit är pasta med färska tomater.

10 reaktioner till “Månadens gröna: Ugnsbakade tomater med parmesanost på två sätt

  1. Det ser jättegott ut pch låter fantastiskt. Detta måste jag testa nu i sommar. Parmesan innehåller dock animaliskt löpe (vilket är svårt att hålla reda på) vilket vi helst vill att man utesluter i Månadens Gröna. Jag tar gärna med ditt bidrag men gör en liten notering bara att man kan byta ut osten mot annan vällagrad ost (om det är ok med dig). Löpe är ett gissel att hålla reda på när innehållsförteckningen är näst intill obefintlig. 😉 Ha det fint! /Ulrica

    Gilla

    1. Hej. Oj, ja det där med löpe har jag inte direkt bra koll på. Visst kan man byta ut osten mot annan vällagrad utan om man vill!! 😀 Det viktiga är att det blir gott och att alla som vill kan äta.

      Gilla

  2. Provence låter härligt att besöka. Kul att hitta inspiration till matlagning när man är ute och reser, det brukar jag också få 🙂 Ugnsbakade tomater är ett finfint tillbehör till mycket 🙂

    Gilla

Berätta vad du tycker!