Uncategorized

Portionspajer med rosésallad och valnötter

radicchiopajer 7

Rosésallad, eller radicchio som det heter på italienska, är en typiskt norditaliensk grönsak. Den finns i många varianter: rund, avlång, slingrig, djupröd eller nästan vit. Den är lite bitter och gifter sig utmärkt med en fyllig ost och valnötter. Man hittar ofta risotto med just radicchio, (asiago-) ost och valnötter på restaurangernas menyer.

Radicchio
Avlång radicchio

Här har jag gjort små portionstartletter med just radicchio, valnötter och ost. De är löjligt goda och passar utmärkt som plockmat eller del av en buffet. Till kräftkalaset, till exempel.

radicchiopajer 5

 

De är inte alls svåra att göra, men de kräver lite koncentration. Fast arbetet betalar sig i form av himmelska små godbitar som försvinner i ett huj.

Till ca 12 stycken behöver man:

  • 1 muffinsplåt, eller 12 portionsformar i muffinsstorlek
  • 1 ark smördeg
  • 1 (litet) radicchiohuvud
  • 1 liten rödlök
  • 1/2 glas vitt vin (eller vatten)
  • 6 hela valnötter (skalade, och delade i mindre bitar)
  • En god vällagrad ost, eller ett par olika, helst en med lite nötaktig smak. Jag tar gärna parmesanost och emmentaler.
  • olivolja
  • salt

Gör så här:

Börja med att mäta hur stora rundlar av deg du behöver till varje muffinsform. Alla plåtar är ju olika. Jag har mätt upp att 11 cm i diameter är perfekt för min muffinsplåt. Börja med ett mått och klipp ut en cirkel ur tex en bit bakplåtspapper och lägg ner i formen. Prova tills du är nöjd. Pappret ska gå upp till kanten på formen, då räcker det till att både fylla och vika över kanten.

radicchiopajer 2
Dags att börja fylla!

Jag har en skål med perfekt storlek att använda som mall för att mäta rätt storlek på degen. Sen trycker jag till ordentligt, som med en pepparkaksform ungefär. Du kanske har ett glas, ett lock eller annat med ett bra mått? Annars klipper du ut en cirkel i bakplåtspapper och använder den på degen och skär med kniv.

Sen är det dags att börja:

  • Skölj och hacka rosésalladen i småbitar. Ju mer av det vita som kommer med, desto bittrare blir slutresultatet.
  • Hacka löken.
  • Fräs löken i lite olivolja. När den börjar mjukna, så lägg i rosésalladen. Fräs på medelvärme tills salladen börjat mjukna och ändra färg.
  • Häll i vinet, rör och låt det koka in.
  • Smaka av och salta. Det ska vara lite bittert, det är helt i sin ordning.
  • När allt är helt mjukt, så ställ stekpannan åt sidan och låt svalna lite. Blanda ner valnötsbitarna.
Radicchiopajer 1
Fräs ihop lök, sallad och vin.
  • Medan salladen fräser i stekpannan kan man börja ta fram smördegen. Rulla ut den och kavla den ordentligt. Den ska bli tunnare, men inte så tunn att den lätt går sönder.
  • Ta ditt mått och mät ut så många cirklar du kan på degen. Jag använder som sagt en upp-och nervänd skål. Jag brukar få ut 10 stycken i en första omgång.
  • Samla ihop den överblivna degen, knåda ihop den till en boll och kavla ut den. Mät upp nya cirklar tills du har 12 stycken (om det går).
radicchiopajer 3
Fösrt lite ost, sedan salladsfräset

Nu är det dags att montera ihop det hela:

  • Lägg i degplattorna i formarna. Se till att de kommer ner ordentligt i botten.
  • Hyvla några skivor ost. Har du olika sorters ostar, så ta den med mest smak (tex parmesan, spansk manchego eller västerbottenost).
  • Täck degbotten i varje portionsform med en ostskiva. Det ska bara vara ett lager ost, annars tar osten lätt över i smak.
  • Fördela rosésalladen (med valnötterna nedblandade) i portionsformarna. Det ska inte gå ända upp till degkanten, utan spara ca 1 cm marginal.
  • Täck innehållet i portionsformarna med ännu en skiva ost (gärna en lite mildare, men med nötig smak, tex emmentaler eller västgöta kloster). Samma sak här: bara en skiva, annars tar osten över.
  • Vik ner degkanterna in över fyllningen.
radicchiopajer 4
Avsluta med ost, och vik in kanterna
  • Pensla lite olivolja på degkanten.
  • Grädda i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter. Det ska få färg och bli ordentligt frasigt.
  • Klart! Servera dem ljumna.
radicchiopajer 6
Njut!

Tips 1: Om man köper en rund smördeg kan man göra en enda stor paj i en form på knappt 20 cm. Det är inte så dumt det heller!

Tips 2: Man kan förbereda flera timmar i förväg och ställa in allt (täckt med plast) i kylen. Sen är det bara att plocka fram just när det är dags att sätta in i ugnen.

Tips 3: Om man vill ha en lite sötbitter smak kan man röra ner en knapp handfull russin i salladsfräset. Det gillar min man.

 

Advertisements

5 thoughts on “Portionspajer med rosésallad och valnötter

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s