Fisk och skaldjur · Inspiration · Sverige

Kräftfiske (och kokning)

Kräftor 1

Som vanligt har jag tillbringat en del av sommarsemestern på fäboden i Dalarna. Och som vanligt var det björnjakt, så vi fick ta till annan underhållning än att plocka svamp och bär (nåja, lite av det fick vi också).

”Klart att ungarna ska fiska kräftor” tyckte jag, man måste ju passa på att göra allt sån man inte kan i Italien när vi faktiskt är i Sverige.

Sagt och gjort.

Vi lade ut mjärdarna en tidig eftermiddag , i strålande solsken när sjön Amungen bjöd på sig från sin bästa sida. Barnen fick kasta i dem, så klart.

kräftfiske 2
Dottern får kasta i! 

Morgonen efter ösregnade det (trots det kom en vän tillika björnjägare på besök vid kl 8, blöt, och lite hungrig. Han fick fika.). Men framåt lunch hade det lättat och vi kunde ta in burarna utan att bli dyngsura.

kräftfiske 1
Mormor förbereder mjärdarna

Det är ju lite spännande. Hade kräftorna gillat falukorven det agnades med? Hade vi lagt dem på rätt djup?

Jodå, vi fick mer än tillräckligt och kunde utan knot slänga tillbaka de som var till och med på gränsen till att vara för små. Hellre fria än fälla, ungefär. Trots att vi var generösa med storleken fick vi ihop ca 30 kräftor. Inte illa!

kräftor 3
Fiskelycka!

De flesta var nog hannar, för de var ena stridslystna ena, som slogs i bunken vi tog hem dem i.

Barnen ville inte titta på när vi kokade dem. Och om sanningen ska fram så känner man sig lite som en skurk när man lägger dem i det kokande vattnet. Fast om man  utan att blinka kan köpa en biff på ICA, så kan man koka kräftor också, tycker jag (men jag lägger inte ut några bilder på det…).

Vi kunde knappt hålla oss och låta dem dra ordentligt i kräftspadet innan vi var där och smakade. Ljuvligt!!

Amungen 1
Amungen, vackert så det förslår!

Vi kokade kräftorna enligt detta receptet (och anpassade proportionerna efter antalet kräftor):

  • 1 kg kräftor
  • 2,5 liter vatten
  • 1 dl grovt salt
  • 1 msk strösocker
  • 10 dillkronor (plus lite stjälk)
  • 0,5 liter porteröl

 

Koka upp lagen i en STOR kastrull (dvs vatten, öl, salt, socker och dill) och låt det puttra i minst 15 minuter så smakerna utvecklas. Klipp gärna dillstjälkarna i lite mindre bitar så är det lättare att få ner kräftorna i vattnet.

Låt lagen koka friskt när det är dags att lägga i kräftorna.

Lägg i EN kräfta åt gången, helst med huvudet neråt. Se till att den kommer snabbt ner i vattnet så den dör så fort det bara går. Det är faktiskt inte så lätt som det låter. Är man modig tar man dem bakom klorna med händerna, annars rekommenderar jag en matlagningspincett.

Koka INTE kräftor som inte verkar vid liv. Det går inte att missta sig, de gör motstånd…

Kräftorna ska koka ca 10 minuter. Eftersom man stoppar i dem en i taget så är det bäst att koka i omgångar, kanske 10 i taget. Plocka upp dem ur lagen och lägg i en annan kastrull eller skål under tiden du tar nästa omgång.

När alla är klara så låt lagen svalna lite, innan du lägger tillbaka kräftorna för att marineras ordentligt.

Kräftor 2
Nykokta kräftor på kylning i vattenbad

Ställ gärna kastrullen i vattenbad med iskallt vatten och byt vattnet då och då. Lagen med kräftorna svalnar fortare så, vilket gör att kräftorna inte blir överkokta, och så minskar risken att de blir dåliga medan de är ljumna.

Låt det dra i minst 12 timmar, helst 24, innan du äter dem. De förvaras i kyl under tiden.

Njut!!

Amungen 2
Titta, vilken idyll!
Advertisements

One thought on “Kräftfiske (och kokning)

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s