Bakverk · Sött och gott

Torta caprese – italiensk chokladtårta

caprese-2

Torta caprese är en juvel i det neapolitanska köket. En klassiker som älskas av de allra flesta.  Låter man den vara inne i ugnen lite kortare tid än normalt blir det faktiskt en helt underbar kladdkaka av den. Och det bästa av allt är att den är helt glutenfri.

Caprese, säger ni och tänker på tomatsallad. Jo, det är ju sant. ”Caprese” betyder ”från Capri”, som ju ligger i Neapelbukten. Specialiteter från ön heter kort och gott… caprese.

Jag har ätit lite olika versioner av den här, men det här receptet, som jag givetvis fått av en av svägerskorna, är det jag gillar bäst. En del har varit för torra, andra för mäktiga, men det här är perfekt balanserat tycker jag!

caprese-4

Man kan ju tycka att jag borde ha lagat och fotat den här i en sån där klassisk medelhavsmiljö, med blått hav i bakgrunden, citroner och keramik. Men icke sa nicke! Den är bakad och fotad i Lillstugan på fäboden i Dalarna. Pappa har svärtat vedspisen och putsat kopparkannan så himla fint att jag inte kunde låta bli.

 

Receptet är som följer:

  • 75 g smör (helst osaltat)
  • 125 g mandelmjöl (mal gärna själv, och låt det vara lite grovmalet)
  • 125 g strösocker
  • 125 g mörk choklad (55% brukar bli toppen)
  • 4 ägg, delade i gula och vita
  • florsocker

caprese-5

Gör så här:

  • Sätt  ugnen på 175 grader
  • Smöra och bröa en form på 24 cm (bakar du glutenfritt så ta lite mandelmjöl eller glutenfritt ströbröd)
  • Separera äggvitorna från äggulorna
  • Smält smöret och blanda ner mandelmjölet
  • Smält chokladen, helst försiktigt över vattenbad
  • Vispa äggvitan vit och styv i en skål
  • Vispa äggula och socker flitigt i en annan skål
  • Rör ner smör- och mjölblandningen i skålen med äggulan
  • Rör ner chokladen i smeten
  • Sist ska äggvitan vändas ner, helst med slickepott. Rör försiktigt, men ändå ordentligt så att allt blandas
  • Häll upp i formen och grädda 25 minuter i ugnen. Håll koll på tiden och kolla med en provsticka. Den ska vara kladdig men utan att smeten verkar ogräddad. Nu blir det kladdkaka.
  • Vill du ha kakan mer välgräddad kan den stå inne 10-15 minuter till, den blir saftig ändå.

Låt kakan svalna och pudra över florsocker. Servera på italienskt vis som den är eller med lite glass eller grädde. Men inte för mycket, då döljer man den fina mandeltonen.

caprese-1

PS: jag gillar att fota mat på fäboden. Mamma har så mycket bra udda porslin där, och så är ljuset helt fantastiskt. Därifrån kommer bilderna till den citronmarinerade laxen, rönnbärsgelén, zucchinitimbalerna, blåbärskakan, kräftorna och så givetvis korven från Bingsjö lanthandel. Och mer kommer under hösten! 😀

 

Annonser

10 thoughts on “Torta caprese – italiensk chokladtårta

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s