Basrecept · Fisk och skaldjur · Tillbehör

Vitvinssås

vitvinssas-1

Det här är Världens Kanske Godaste Vitvinssås! Den går under det kärleksfulla namnet ”Supersåsen Greger” i vår familj. För det är verkligen en supersås!

Jag serverar den främst till lax av alla de slag, men den går även alldeles utmärkt till en fiskpaté, kalla eller varma räkor, den blir en bra bas till fisksoppa, och så kan man givetvis ha den som gratängsås.

Det är faktiskt bara inspirationen och fantasin som sätter stopp (som så många gånger i köket).

Man kan ju tro att det är svårt att laga supersås, men det är det faktiskt inte.

Man behöver

  • 1/2 glas vitvin (gärna det man ska dricka till maten!)
  • 1/2 glas vatten (knappt)
  • ca 1 msk tomatpuré
  • 1 normalstor finhackad schalottenlök
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 burk kokbar creme fraiche (gärna den fetaste typen)

Gör så här:

  • Finhacka löken. Den ska med i såsen vid servering, så hacka ordentligt.
  • Lägg löken i en liten såskastrull och häll i vatten och vin. Hur mycket är ett halvt glas? Tja, ta ett normalt dricksglas och måtta. Det viktiga är att proportionerna blir rätt. Ungefär.
  • Smula i buljongtärningen och kläm i tomatpurén. Rör ihop till en klar, röd sås.
  • Låt det koka upp utan lock och låt det sedan reducera på svag till medelvärme tills ungefär hälften är kvar. Det tar ca 15 minuter. Det viktiga är att vätskan minskar rejält, så att smakerna koncentreras och såsen inte blir blaskig, men att det absolut inte kokar torrt.
  • Smaka gärna, det ska svara starkt och salt.
  • Rör ner creme fraichen ordentligt under uppvärmning tills den just börjar koka. Då är den lagom varm och smakerna  utvecklas ordentligt.
  • Häll upp i en fin såssnipa eller skål och servera!
vitvinssas-3
Bästa såsen till godaste fisken. Serverat på fäbodens nybyggda altan. Det är kärlek det! 

Tips:

Såsen kan få stå en stund och vänta när den har reducerats, det gör ingenting. Det kan ju vara så att man vill ha varm sås till varmrätten men inte vill behöva passa såsen under förrätten.

När det så  är dags att servera såsen, så ska den värmas upp igen, och så ska creme fraichen röras ner i såsen.

 

Advertisements

One thought on “Vitvinssås

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s