Buffet · Tapas och smårätter · Vegetariskt

Zucchinipaj

zucchinipaj-1
I ugnen

Trots att det är fetaost i skulle jag vilja kalla den här typiskt italiensk. Här gör man ofta sådana här typer av pajer och andra tilltugg med smördeg. De ingår i sånt man kallar ”rustici”, där rustico betyder just rustik. Rejäla munsbitar av enklare sort, helt enkelt. Och väldigt gott!

Och inte är det svårt att göra heller. Man behöver en pajform, eller en kakform på ca 26 cm.

Servera som en lunch, eller del av en buffet. Det går även utmärkt att göra portionsformar i tex en muffinsplåt till ett mingelparty eller liknande.

Man  behöver:

  • 1 runt ark smördeg (glutenfritt går givetvis bra!)
  • ca 700 g zucchini (3-4 st, beroende på storlek)
  • ca 100 g fetaost
  • ca 50 g valnötskärnor
  • 1 ägg
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 4-5 blad basilika
  • 1 knapp handfull slätbladig persilja
  • salt
  • peppar
zucchinipaj-6
Middagen är serverad!

Gör så här:

  • Tvätta och grovriv zucchinin på rivjärn.
  • Klipp eller hacka basilikan och persiljan ganska fint.
  • Fräs zucchinin med en generös skvätt (oliv)olja tills den blivit mjuk.
  • Just innan det börjar ta färg så salta, peppra och pressa i vitlöken. Fräs ytterligare en liten stund så att det tar lite färg.
  • Lägg i en skål och låt det svalna lite.
  • Sätt på ugnen på 200 grader (kolla på smördegens förpackning, det kan variera mellan olika märken).
  • Smula ner fetaosten i zucchinin, tillsätt basilikan och persiljan. Salta och peppra.
  • Rör ner ägget i smeten.
  • Kavla ut smördegen lätt så att den blir något större än en pajform.
  • Lägg degen i pajformen och häll i fyllningen.
  • Toppa med de delade valnötskärnorna.
  • Vik in degkanten över fyllningen och sätt in den i ugnen.
  • Låt grädda i ca 25-30 minuter.
  • Ta ut och låt svalna något och servera.
zucchinipaj-4
Fräs zucchinin mjuk
zucchinipaj-3
Blanda i ost, ägg och örter

 

 

zucchinipaj-2
Fyll pajskalet
zucchinipaj-5
Toppa med valnötterna och vik in kanterna

2 reaktioner till “Zucchinipaj

Berätta vad du tycker!