Budget · Buffet · Uncategorized · Vegetariskt

Månadens Gröna: Romanescokål på italienskt vis

cavolo-stufato-1

Det här är italiensk husmanskost som man inte hittar på restaurang. Fattigmansmat, faktiskt, för det var inte länge sedan väldigt många i Italien inte hade råd med så mycket annat än grönsaker att äta. Och lite pasta.

Fattigmansmat eller inte, det är galet gott! ”Stufato” säger man här i Italien om grönsaker som fått koka in i sitt eget spad. De blir mer smakrika så, och så slipper man hälla bort vitaminerna med kokvattnet. I tider när man fick gå till byns gemensamma brunn för att hämta vatten var det praktiskt att låta det koka  ihop utan.

Den här kålen toppas med rostat ströbröd, och det är fattigmansversionen av parmesanost. Man fick i alla fall något att strö över sin pasta och sina grönsaker.

Italien har ju sånt klimat att vi får färska grönsaker året runt, och just nu är fälten fulla med kål av alla de sorter. Då gäller det att variera sig så man inte fullkomligt storknar efter ett par veckor, för säsongen håller i sig en bra bit in på vårvintern.

En av mina favoriter är cavolo romano, eller romanesco som man säger i Sverige. Den är både god och otroligt vacker. De spetsiga topparna är i sin tur sammansatta av mindre små spetsiga toppar, i ett mönster som liknar matematiska fraktaler. Man undrar ju hur det blev så!

cavolo-stufato-2
Ett naturens mästerverk!

Det är en bra kål dessutom, för den har en distinkt smak, samtidigt som den får en bra konsistens när den kokas.

Det här inlägget ingår i ”Månadens Gröna” (som du kan följa på instagram via länken), ett bloggsamarbete om vegetarisk matlagning. Jag gillar ju samarbeten och bloggkärlek, så jag är med så ofta jag bara hinner och kan. November månads råvara är ”kål”, och det passar ju mig perfekt. Och jag ville ta tillfället i akt att bjuda på ett bra, genuint italienskt recept!

Jag fick det här receptet av en granne. Hon är så där bra på att laga mat att andra i hennes trappuppgång brukar skoja om att hon är skyldig till eventuella skilsmässor i huset. Det doftar så gott från hennes lägenhet att kvinnorna tror att deras män ska lämna dem för att de inte lagar lika god mat som hon. Allt sagt på skämt, givetvis, men mat är allvarliga saker här. 😀

kapris-i-burk-2
Man vet att man har familj i Syditalien när man har minst två burkar heminlagd kapris i skåpen. Det finns säkert fler om jag rotar ordentligt. Observera att det står ”inlagd gurka” på den vänstra burken!

Hennes recept innehåller sardeller och oliver, men jag gjorde om det tills jag hittade en egen, helt vegetariskt version. Som vanligt helt enkelt. Och slutresultatet är en favorit här hemma. Man kan blanda ner pasta i kålen, servera den som tillbehör, eller låta den vara en egen rätt, tex på en buffé.

Jag kanske ska tillägga att både jag och maken gillar kål, så vi delar lätt på ett kålhuvud till lunch, vare sig det är som tillbehör till något, eller uppblandat med pasta. Man behöver inte ta lika mycket kål som vi gör, men jag utgår utifrån oss.

cavolo-stufato-5

Grundreceptet för två är som följer: 

 • 1 huvud romanescokål
 • 1 liten gul lök (eller en halv större)
 • En knapp handfull pinjenötter
 • Ett lagerblad
 • En tesked kapris (ungefär)
 • Lite chili (gärna oljan från inlagda pepparfrukter)
 • 1-2 matskedar ströbröd, gärna hemgjort (jag tar som vanligt glutenfritt)
 • (Oliv)olja
 • Salt
 • En skvätt vatten

Gör så här: 

 • Dela kålhuvudet i mindre bitar. Låt det gärna vara några lite större bitar med.
 • Skär löken i halvmånar och fräs den lätt i oljan i en vid kastrull
 • När löken börjat ta färg är det dags att lägga i kålen.
 • Salta lätt, lägg i lagerbladet, nästan all kapris (spar lite att dekorera med) och en bottenskyl med vatten (men inte mer).
 • Tillsätt chillin. All chili är olika, men slutresultatet ska absolut inte vara starkt, bara ge lite hetta i bakgrunden. Dosera efter hur stark just din chili är. Hellre för svagt än för starkt.
 • Lägg på locket och låt koka på svag till medelvärme. Rör lite då och då. Kålen släpper lite vätska, och det räcker utmärkt till att liksom ångkoka den.
 • Det tar ca 20 minuter för kålen att bli klar, beroende lite på kålens kvalitet och hur stora bitarna är. Smaka av när kålen verkar börja bli mjuk.
 • Under tiden kålen kokar, så torrosta först pinjenötterna sedan ströbrödet i en stekpanna. Akta så det inte bränns!
 • När kålen är klar, men fortfarande har tuggmotstånd, är det dags att servera. Lägg upp på ett fat, strö över de sista kaprisknopparna, pinjenötterna och toppa med ströbrödet som om det vore parmesanost.
cavolo-stufato-4
Pasta ska alltid blandas ihop med såsen/smaksättningen innan det serveras!

Man kan variera det hela på många sätt:

Blanda i kokt pasta och lite kokvatten från pastan. Servera toppat med ströbröd.

Eller blanda med penne rigate (dvs en typ av pasta) i en ugnssäker form, toppa med en favoritost och ugnsgratinera.

Äter man fisk kan man tillsätta sardeller under tillagningen.

Äter man fläsk kan man steka lite pancetta och toppa det hela med.

Och så vidare… Det viktiga är att det är gott och man blir mätt!

cavolo-stufato-3

 

En reaktion till “Månadens Gröna: Romanescokål på italienskt vis

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s