Bakverk · Jul · Sött och gott

Budapestrulle med saffran och vit choklad

budapestrulle-1

Seg saffransmaräng och fluffig vit chokladgrädde, kan  det bli bättre? Jag är sjukt nöjd med resultatet och kan lova att den förgyller både adventsfikat och julbordet.

Jag började fundera på den här budapestrullen redan i oktober, och konsulterade några kompisar som kan det där med bakverk. Vi kom fram till att det är bättre med saffranet i marängen än i grädden, och så bör nog hasselnötterna bytas ut mot mandlar.

Sagt och gjort, resultatet blev precis sådär gott jag hade hoppats.

Det är rätt lätt att baka en budapestrulle, men man får inte ha bråttom, och man behöver förbereda chokladgrädden minst några timmar i förväg, gärna dagen före.

budapestrulle-4

Man behöver:

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl socker
  • 0,5 g saffran (ett paket)
  • 0,5 dl maizena
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 150 g malda mandlar (eller färdigt mandelmjöl)
  • 2,5 dl grädde (laktosfri går bra)
  • 150 g vit choklad.
  • Rivet skal av ca en halv lime

Ugnstemperatur: 175 grader

budapestrulle-3

Gör så här:

Chokladgrädden

  • Finhacka chokladen.
  • Värm upp grädden. Den ska inte börja koka, utan ca 60-70 grader är lagom. Ta bort den från värmen.
  • Rör ner chokladen i grädden, och rör tills chokladen smält. Rör lite till, så det blandas ordentligt.
  • Ställ det att svalna, och rör lite då och då. Sen måste grädden in i kylen så den blir riktigt kall, annars går den inte att vispa. Detta kan ta tid, så det är bra att göra i förväg. Riv ner limeskalet och blanda det i grädden.

Marängen

  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Det görs bäst  i en metallskål, för den är lättast att få ren. Minsta lilla fettrester gör att det inte blir någon bra maräng. Det betyder även att äggvitan måste vara helt fri från äggula.
  • Mortla saffranet med lite socker.
  • När äggvitan är väl vispad ska sockret tillsättas lite i taget. Även det med saffranet. Nu blir äggvitorna gula.
  • Blanda mandelmjölet, maizenan och bakpulvret ordentligt och VÄND ner det med en slickepott i marängen.
  • Bred ut på ett lätt smörat bakplåtspapper. Man kan även spritsa ut smeten i längder, det gör att det blir lättare att rulla ihop den sen. Spritsa tätt, så det inte blir några håligheter.
  • Grädda 15-20 minuter i ugnen.
  • Ta ut kakan och vänd snabbt upp och ner på marängen på ett sockrat bakplåtspapper. Om du inte spritsat ut smeten kan det vara smart att skära några lätta skåror på längden INNAN du vänder kakan, det blir lättare att rulla då.
  • Ta bort det översta pappret och antingen vänd plåten över eller lägg en väl urvriden fuktig kökshandduk över medans den svalnar. Annars torkar marängen och den går  inte att rulla.

Montera ihop kakan

  • Vispa grädden fluffig.
  • Bred ut den över hela marängen.
  • Rulla försiktigt ihop kakan från ena långsidan. Pudra över florsocker och dekorera som du vill.

Den går att äta på en gång, men vinner faktiskt på att stå några timmar i kylen.

budapestrulle-2

Advertisements

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s