Pasta · Rom · Uncategorized

Pasta med kronärtskockor

Kronärtskockspasta 2
Kronärtskockor med spaghetti i vårsolen

Kronärtskockor är något av Roms kulinariska signum. De friteras, kokas, bakas i ugn, äts råa i sallad. Och givetvis sereras de även till pasta.

En del föredrar med lite pancetta, andra helt vegetariska. Riven pecorinoost hör till, så mycket är säkert.

Jag föredrar den enkla varianten: bara med lite salt, peppar och riven ost. Kanske lite vitlök. Och mynta, förstås.

Mynta och peppar är kronärtskockornas bästa vänner. Eller som man säger på italienska när två saker passar väldigt bra ihop: ”la morte sua”, dvs ”dess död”. Man refererar ju givetvis till ett djur, tex en gris. Givet att en viss krydda eller ört (tex vild fänkål eller rosmarin) förhöjer smaken på köttet så blir det liksom lite extra värt att slakta och äta upp grisen. Helt enkelt, den kryddan blir grisens död. Makabert? Tja, kanske främst jordnära. För att äta kött behöver man slakta ett djur. Italienarna är  ett folk som fortfarande lever nära jorden och vet var maten kommer ifrån.

Men kronärtskockor behöver som tur är inte slaktas. Bara rensas och putsas. Och de passar väldigt bra till pasta.

Till två behöver man:

  • 2 kronärtskockor (tre om de är av en mindre sort)
  • ca 200 g pasta, gärna kort med lite håligheter så såsen fastnar ordentligt. Jag själv är en spaghettiälskare och väljer ofta det före en kort pasta.
  • Salt, peppar
  • Riven pecorino romano. Eller parmesanost. Hur mycket är en smaksak, men i alla fall en matsked per person.
  • Olivolja till att steka i
  • En vitlöksklyfta, om du vill
  • Några myntablad (gör stor skillnad)
Kronärtskockspasta
Det tar ett tag innan de blir klara

Gör såhär.

  • Rensa kronärtskockorna och skär dem i tunna skivor (se nedan).
  • Sätt på pastavattnet och koka pastan enligt anvisningarna.
  • Under tiden så fräs kronärtskocksskivorna (tillsammans med vitlöksklyftan) i olja. Salta och peppra.
  • När de börjar mjukna lite, häll i lite vatten i stekpannan. Kanske en halv dl.
  • Rör lite då och då och se till att det inte kokar torrt. Lägg gärna på ett lock. Det allra bästa är att använda kokvattnet från pastan att ösa med, så ta det lite lugnt med vattnet om du behöver tillsätta mer innan pastan kokat några minuter.
  • Riv sönder myntabladen och tillsätt dem.
  • När pastan är klar (al dente!) är kronärtskockorna också det. De brukar behöva ca 15-20 minuter, och det är vad det tar att få pastavatten att koka och pastan att bli klar. Ungefär.
  • Häll av pastan (spara lite kokvatten) och häll ner den bland skockorna i stekpannan. Tillsätt en knapp dl kokvatten och låt det ta smak i en minut eller två.
  • Strö över osten.

Servera!

Kronärtskockspasta 3
Blanda alltid pastan med såsen/tillbehöret i stekpannan. Här använder jag caserecce, en kort pasta.

Så här rensar och putsar du skockorna: 

Det tar lite tid att rensa och skära skockorna, men det är väl värt besväret.

  • Skär av stjälken men lämna ungefär 4 cm. Ta bort de yttre, hårda bladen tills de inre och lite mjukare kommer fram. Snärta av dem genom att vika dem utåt.
  • Ta sen och skär bort toppen på de bladen som är kvar med en vass kniv. Jag skär rakt av med en stor förskärare, utan krusiduller.
  • Nu är det dags att ta bort den nedre delen av de yttre bladen. Putsa bort det gröna på undersidan av skockan och ta även bort det yttersta träiga av stjälken. Använd en vass liten skalkniv. Men ta inte bort mer än absolut nödvändigt!
  • Skär skockorna på hälften. Lägg varje rensad skocka i ett vattenbad där du klämt i minst en citron. Låt citronen ligga med i vattnet. Kronärtskockor oxiderar väldigt snabbt och blir fula annars.
  • Ta upp en halva i taget och dela den på mitten. Skär ur ”skägget” i botten på varje skocka. Ta även bort de inre små bladen, särskilt om de är lite hårda och taggiga.
Kronärtskocka potatis 5
Fyra färdigrensade och en orensad
  • Ta en kvartsskocka i taget och skär den i skivor med en förskärare. Det blir fyra-fem skivor på varje kvartsdel.
  • Ät det svårt att rensa eller skära med stjälken kvar så skär bort den. Men glöm inte att minst ett par centimeter är fullt ätbara, om du bara tar bort det trådiga och träiga.
Advertisements

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s