Budget · Tapas och smårätter · Tillbehör · Vegetariskt

Ugnsrostad sparris

sparris 2

Så löjligt enkelt, så löjligt gott.

Jag gillar sparris och äter det ofta, men jag har liksom fastnat lite. Samma kokta eller grillade sparris. Med eller utan baconlindning.

Som tur var så kom maken hem en dag och sa ”vi måste ugnsrosta sparrisen”. Sagt och gjort. Den får en härligt nötig smak, och topparna blir lite frasiga samtidigt som stjälkarna är mjuka och mjälla.

Perfekta helt enkelt.

Det blir bäst om man använder lite tjockare sparrisar, är de för tunna bränns de lätt och tuggmotståndet försvinner. Helst ska de vara ungefär jämntjocka.

Man behöver: 

  • 1 knippe grön sparris
  • lite olivolja
  • lite salt

Gör såhär:

  • Skölj sparrisen och skär eller snäpp bort den nedersta, träiga delen.
  • Lägg sparrisen på en plåt och ringla över lite olivolja. Gnid in oljan ordentligt på sparrisen. Använd  händerna. Oljan ska vara jämt fördelad.
  • Salta lätt.
  • Rosta på 200 grader i ugnen i ca 20 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  • De är klara när den tjockste delen är helt mjuk och topparna nästan blivit krispiga.

OBS: Alla ugnar är olika, och all sparris har olika tjocklek. Det kan alltså ta längre tid än 20 minuter i ugnen. Man kan ta till varmluftsfunktionen om man vill, men akta så de inte bränns, särskilt på undersidan.

Jag serverar det främst till lax, grillat fläskkött, kyckling, eller biff. Men man gör ju precis som man vill!

 

 

Annonser

One thought on “Ugnsrostad sparris

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s