Budget · Fisk och skaldjur · Pasta · Puglia

Pasta med färska tomater och tonfisk

Pasta tomat tonfisk 3
Medelhavet på en tallrik

Tonfisk, tomater, oregano och kapris. Medelhavet på en tallrik. Det här är en perfekt portion pasta när det är varmt ute om man inte orkar laga mat. Eller när som helst, bara för att det är så galet gott!

Vi har just kommit hem från semester nere hos familjen i Apulien. Det var varmt. Väldigt varmt. När vi åkte hem från stranden runt lunchtid stannade termometern på 40 grader mer än en gång. Och det blir varmare på eftermiddagen.

Svärmors kök har morgonsol och är hett som en bakugn när det är dags för lunch, så vi var tvugna att snabba upp matlagningen rejält. Då är det bra att ha några ess i rockärmen. Det här är ett av dem. Och det är busenkelt att tillaga!

pasta-tomat-tonfisk-2.jpg
Har ni sett vilken jättebasilika  i bakgrunden?

För två kan man ta:

  • 150-200g pasta, gärna spaghetti eller linguine
  • 10-15 körsbärstomater
  • 1 burk tonfisk i olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1-2 tsk kapris
  • oregano
  • en skvätt olivolja
  • salt
Pasta tomat tonfisk 1
Svågerns hemodlade tomater, olivolja och oregano, mosters inlagda kapris. Kan det bli bättre?

Så här gör man:

  • Skölj och dela tomaterna i klyftor.
  • Koka pastan enligt anvisningarna. Den är klar när den är al dente.
  • Under tiden pastan kokar:  Dela vitlöksklyftorna i mindre bitar och fräs dem i en stekpanna med lite olivolja.
  • Just när vitlöken börjar bli varm ordentligt, men inte tagit färg, ska tomaterna ner i stekpannan. Salta lätt, men väldigt lätt.
  • Fräs försiktigt på medelvärme. Tomaterna ska tillagas, men inte bli mosiga. De ska snarare vara spänstiga och nästan lite råa.
  • Är tomaterna saftiga räcker det gott med dem, är de lite torrare kan det vara bra att ha lite vatten till hands. Det ska bli lite såsigt i stekpannan. Tar det lång tid för pastan att bli klar så ta tomaterna av värmen, de ska inte bli överkokta.
  • När pastan är klar: häll ner den i tomatfräset och låt det hela ta smak någon minut. Tillsätt samtidigt tonfisken (avrunnen), och kaprisen. Rör runt så det hela blandas ordentligt.
  • Lägg upp i djupa tallrikar och strö över lite oregano.

Klart!

Njut med ett fräscht, kallt vitvin, eller ett gott bubbelvatten.

Pasta tomat tonfisk 4
Buon appetito!

 

Annonser

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s