Buffet · Tapas och smårätter

Tomat- och tonfisksnittar

Tonfisksnittar 4

Inspirationen till de här härliga munsbitarna kommer från Galicien i Spanien. Där gör man empanadas de atún, vilket i praktiken är en inbakad tonfisk- och tomatröra. Men jag tycker att de är lite svåra att skära och få till snygga portionsbitar, så jag bestämde mig för att ta fram en mer ätvänlig version.

De här passar perfekt till en fördrink eller en enklare buffet. Själv älskar jag sensommarpartyn med mycket snittar och då har de här en central plats. Kräftskiva, födelsedagskalas, studentfirande, ja de gör sig lite överallt. Och de är inte svåra att göra heller.

Tonfisksnittar 5

Grundreceptet är som följer:

  • 1 ark smördeg, glutenfri går givetvis utmärkt!
  • 1 burk krossade tomater av bra kvalitet, gärna Mutti.
  • 1 liten lök, finhackad
  • 1 burk tonfisk i olja av bra kvalitet.
  • salt, peppar och kanske lite lite oregano.
  • lite olivolja
  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här:

  • Fräs löken mjuk i en skvätt olja i en kastrull.
  • Häll i tomaterna och låt koka försiktigt tills det tjocknar ordentligt. Minst 15 minuter. Är tomaterna skurna i bitar snarare än rejält krossade, måste de börja koka sönder, eller mixas.
  • Ta av tomatsåsen från värmen när såsen är tjock. Är den för vattnig håller inte rullen ihop när den skurits.
  • Låt svalna och rör i tonfisken. Smaka av med salt och lite oregano.
  • Rulla ut smördegen och pensla ena långsidans kant med ägg.
  • Häll på fyllningen. Bred ut ordentligt ända ut i kanterna, men spara ca 5 cm av kanten som ägget penslats på, se bild nedan.
  • Rulla ihop från den välfyllda långsidan och se till att rullen fäster ihop ordentligt längs äggkanten.
  • Rulla in i pappret som kommer med smördegen och lägg rullen i frysen knappt 2 timmar.
  • Sätt på ugnen på 200 grader (dubbelkolla temperaturen på smördegens förpackning, det kan variera).
  • Ta ut rullen ur frysen och skär ca 2 cm tjocka skivor. Det går mycket lättare om rullen är halvfryst. Om den frusit rejält så vänta en liten stund.
  • Lägg upp skivorna (fortfarande halvfrusna) på en plåt med bakplåtspapper under. Pensla med resten av ägget.
  • Grädda i ugnen ca 15 minuter. Kolla att degen verkar gräddad, men samtidigt att skivorna inte bränns undertill. Alla ugnar och smördegar är olika, så det är svårt att säga exakt tid. Det beror ju även på hur pass fryst just din rulle blev.
  • Ta ur ugnen och servera ljumna eller rumstempererade. De är godast nybakade, men håller någon timme om du vill förbereda.
Tonfisksnittar 1
Lämna en kant fri så rullen fäster ihop ordentligt!
Tonfisksnittar 2
De bränns väldigt lätt, så passa på ugnen!
Tonfisksnittar 3
Servera som en del av en förrätt, som drinktilltugg, eller på en buffet. 
Annonser

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s