Bakverk · Sött och gott · Uncategorized

Norditaliensk bovetekaka: Torta di grano saraceno eller Schwarzplententorte

bovetekaka 7

Naturligt glutenfri kaka bakad på bovete och nötter, med ett lager rödvinbärssylt i mitten. Otippat god, och jag blev glatt överraskad när jag hittade den av en slump på ett kondis i Merano i Südtirol/Alto Adige i somras.

dolomiterna 2
Dolomiterna är överväldigande vackra!

Schwarzplententorte heter den. För den kommer från det område italienarna kallar Alto Adige, och de tysktalande lokalborna kallar Südtirol. Provinsen alldeles söder om Brennerpasset är nämligen tysktalande, och Merano, en av de större orterna, var en gång för länge sedan huvudstad i Tyrolen.

bovetekaka 3
Med hemkokt sylt, gjord på bär från grannbyn

Jag har sett flera recept på den här kakan, en del utan nötter, en del med mandel, andra med  valnötter. Jag tycker att en blandning av mandel och valnötter blir godast. Valnötterna kan lätt ge en bitter ton om de inte är alldeles färska, men bara mandel gör gärna att det blir lite tamt. Utan  nötter blir det inget tuggmotstånd. Så mitt recept är som följer:

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 250 g bovetemjöl (gärna lite grovmalet)
  • 250 g socker
  • 200 g mandel
  • 50 g valnötskärnor
  • 6 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 (liten) nypa salt
  • rödvinbärssylt (det går med lingonsylt i nödfall)
  • vaniljsocker
bovetekaka 4
Fäbodfika

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en 26 cm form (för glutenfritt: använd bovetemjölet som ströbröd)
  • Dela äggen i vitor och gulor
  • Vispa vitorna i en bunke till ett styvt skum.
  • Skär smöret i små bitar och vispa ihop det med sockret. Ta en rejäl skål, du kommer  behöva plats.
  • Vispa ner gulorna en i taget i smörsmeten.
  • Mixa nötterna i en mixer. Det får gärna vara grovmixat, dvs inte till ett mjöl, men tillräckligt fint för att passa i en kaka.
  • Blanda de torra ingredienterna (inklusive nötterna) i en skål eller påse.
  • Vispa ner mjölblandningen i smörsmeten.
  • Vänd ner äggvitorna i smörsmeten med en slickepott. Jobba nerifrån och upp, och försök att så lite luft som möjligt försvinner ur äggvitorna.
  • När smeten är väl blandad, häll den i formen och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Alla ugnar är olika, så kolla efter ca 35 minuter med en sticka. Behöver den stå inne längre, men börjar bli lite bränd ovanpå, så lägg på lite aluminiumfolie.
  • Ta den klara kakan ur ugnen och låt den svalna.
  • Dela på mitten och bred på sylten. Lägg tillbaka ”locket” och dekorera med florsocker.

Klart!

bovetekaka 5
När man har målat hela dagen med morfar sitter det fint med en kaka

Fotona på kakan är tagna på mina föräldrars fäbod. Som vanligt slås jag av hur vackert ljuset är där i dalaskogarna. Bergen, däremot, är autentiska italienska Dolomiter.

bovetekaka 2

 

 

Annonser

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s