Allergisk?

Vi är en familj med allergiker, så jag vet hur jobbigt det kan vara.  Och jag vet också hur tråkiga recept med allergimat ofta är.

Glutenallergi

Det är inte lätt att vara glutenallergiker i Italien. Allt är baserat på vete känns det som. Pasta, pizza, tramezzini, panini, kakor, bakelser, ja allt man hittar som är snabbt och lätt är baserat på mjöl. Och det är inte mycket bättre i Spanien eller på andra platser heller. Men situatione förändras snabbt och kunskapen sprids inom restaurangbranschen.

Jag har skrivit ett inlägg om hur det är att vara glutenintoillerant i Italien, som är tänkt att hjälpa till på resan.

Jag taggar nästan alla mina recept som glutenfria, även om originalet innehåller gluten. I de allra flesta fall kan man byta ut till exempel vetemjöl mot ett glutenfritt mjöl rakt av, eller använda glutenfri pasta. Så gör jag, och det blir oftast bra. Jag har inga särskilda glutenfria recept när jag bakar, men ibland blir det verkligen pankaka av alltihop. Det verkar vara slumpen som avgör, för samma recept med samma mjöl funkar ibland, ibland inte.

Om något recept verkligen inte går att göra glutenfritt kommer jag att skriva det, annars går alla livsmedel som innehåller gluten att byta ut mot glutenfria varianter i mina recept.

Om jag träffar på något extra gott som är glutenfritt när jag är ute och reser kommer jag att tipsa om det också. Likaså kommer jag berätta om sånt man kan tro är glutenfritt men inte är det.

Laktosintolerans

Japp, vi har laktosintoleranta i familjen också. Det löser man enklast genom att använda olja. Svärmor och ena svägerskan bakar alltid på olivolja, även tårtor. Hittills har det varit ljuvligt gott. Precis som med glutenallergi ovan kan man byta ut smör mot mjölkfritt margarin rakt av i mina recept.

Jag har vant mig av att laga sås och använda grädde, gräddfil och creme fraiche, för det används inte i Italien i någon större utsträckning. Särskilt inte i syditalien.

Det är lättare att vara laktosintolerant än glutenallergiker i min ände av världen, men om du är mjölkallergiker, så se till att eventuella restauranger förstår det och inte slarvar. En del gör det av ren okunnighet.

Andra allergier?

Är det något annat du är allergisk mot? Gick det bra att ändra i ett recept? Eller blev det jättetokigt? Lämna gärna en kommentar vid just det receptet så att andra läsare får veta!

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s