Lazio: så mycket mer än Rom · Tusca tipsar

Kastanjer

Kastanjer 3

Höst här i Lazio betyder kastanjer. Rostade, helst ätna på byfest tillsammans med ett glas lokalt vin.

Kastanjer 6
Kastanjer, sylt, och annat hemlagat

Det är en bra ursäkt att besöka någon liten stad i närheten man aldrig besökt förut. För det finns massor av små städer med en spännande historia och vacker stadskärna.

 

Idag passade vi på att besöka Vallerano, mitt i etruskland, strax utanför Viterbo, norr om Rom.

 

Vallerano lever praktiskt taget på sina kastanjer. Det är faktiskt kastanjer från just Vallerano som utgör grunden för den franska läckerheten marron glace. I alla fall enligt guiden som visade oss runt i gamla stan.

Kastanjer 4
Här rostas kastanjer på torget

Kastanjer heter castani på italienska, men i den här änden av Lazio kallas de just… marroni. Som i sin tur betyder ”bruna”. Fast det är egentligen mer komplicerat än så. Castani är frukten av det vilda kastanjeträdet. Dessa kastanjer är mindre och det kan vara upp till sju frukter i en sk svepeskål. Marroni, å andra sidan, är den odlade frukten som kommer från ympade träd. De har istället upp till tre frukter i en kastanj, och är därmed större.

Kastanjer 2
Kastanjer i olika prisklasser

Men kom ihåg, de vanliga svenska hästkastanjerna är giftiga, så man måste se till att köpa de äkta kastanjerna för att kunna äta dem.

vallerano 5
Utsikten är som så ofta helt fantastisk!

Vill man rosta dem hemma i ugnen gör man det bäst vid ca 200-225 grader på en plåt. Skär ett kryss på varje kastanj och rosta minst 30 minuter, oftast upp till 45 minuter. Men det beror givetvis på hur stora de är och hur effektiv din ugn är. De är klara när de går att skala.

Kastanjer 1
Ett helt tråg fullt av kastanjer

Berätta vad du tycker!