Bakverk · Jul

Kanel- och kardemummabiscotti med hasselnötter

cantucci 3

Cantucci heter de egentligen, de här små italienska skorporna man så ofta får efter maten om man beställer in ett glas dessertvin.

Det är dessa cantucci (uttalas kantutchi) som fått stå modell för de saffransbiscotti som florerar så här kring jul.

Originalet innehåller mandel, men eftersom jag bor i ett hasselnötsdistrikt, så bakar man dem med just hasselnötter här.

Jag har uppdaterat receptet och gjorde det lite mera juligt, och resultatet är kryddiga och goda små skorpor som passar både till kaffe, glögg och dessertvin.

Man behöver: 

  • 250 g vetemjöl (jag använde som vanligt glutenfri mix)
  • 150 g strösocker
  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk bakpulver
  • ca 100 g hasselnötskärnor, rostade och skalade
  • 1 generös tsk kanel
  • 1 tsk kardemummakärnor

cantucci 2

Gör så här:

  • Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna om de inte redan är rostade. Grovhacka dem (det får gärna vara några hela med!).
  • Mortla kardemummakärnorna.
  • Vispa ägg och socker ordentligt.
  • Smält smöret, och tillsätt det tillsammans med hasselnötterna.
  • Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Vänd ner det i smeten.
  • Blanda ordentligt.
  • Degen blir rätt kladdig, särskilt om man använder glutenfri mix. Är den väldigt kladdig, så tillsätt lite mer mjöl.
  • Forma degen i två ”limpor” på bakplåtspapper på en plåt. Lägg dem långt isär, för de smälter ut. Om degen är väldigt kladdig är det lättast att spritsa ut degen på plåten. Spritsa då två längder per ”limpa”, tätt bredvid varandra, nästan så de överlappar.
  • Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

Om degen flyter ut väldigt mycket kan man  ta ut plåten efter ung 5 minuter och ”skopa ihop den” med en sked. Jag vet inte om det påverkar slutresultatet, men det känns i alla fall bättre när man fått försöka rädda det hela. 😀 Men gör det inte för sent, för har degen börjat stelna blir det bara smulor av allt ihop!!

Ta ur kakorna ur ugnen, låt dem svalna något. Skär sedan ”limporna” snett på tvären till skorpor. Dra isär dem lätt (akta så de inte går sönder!), och ställ tillbaks dem i ugnen, nu på ca 150 grader i 5-10 minuter. De ska få färg, men inte bli brända.

Sänk temperaturen till 100 grader och sätt ugnsluckan på glänt. Lämna kakorna därinne minst en halvtimme så de torkar ordentligt.

Klart!

Förvara dem torrt i en tätslutande burk så håller de länge. Fast de brukar ta slut rätt snabbt.

cantucci 1

Advertisements

3 thoughts on “Kanel- och kardemummabiscotti med hasselnötter

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s