Fisk och skaldjur · Lyx · Pasta

Pasta med pistagepesto och räkor

pasta-med-pesto-och-rakor
Rykande het, nyserverad

Räkor och pistage? En helt klart oväntad kombination, där den stod på menyn på en liten restaurang. Men jädrans vad gott det var! Nog för att jag brukar äta pasta med pistage, men räkorna gjorde det hela snäppet lyxigare.

Man skulle ju kunna tro att jag hittade det på Sicilien, där de är kända för sina pistageodlingar på Etnas sluttningar. Men icke sa nicke. Uppe i Umbrias berg, långt från både siciliansk sol och hav serverades det.

Och det bästa av allt: det är verkligen jättelätt att laga!

Innan jag börjar kanske jag ska säga att vi här i Italien äter pasta som en ”första tallrik”, dvs det kommer en till rätt efteråt. Men jag tycker nog att 100 g pasta per person är  alldeles lagom som ensamrätt ändå. En hungrig typ får väl äta lite mer, eller passa på att äta en god bit fisk som ”andra tallrik”. Och kaka på det.

pasta-med-pistage-och-pesto
Pasta ska ALLTID blandas med sin sås innan servering. Då går smakerna ihop bäst!

För 2 behöver man:

 • ca 200 g pasta. Gärna spaghetti, eller varför inte caserecce (jag tar som vanligt glutenfri pasta)
 • ett par rejäla matskedar pistagepesto (se recept nedan om du inte hittar i butik)
 • ca 15 räkor. Här menar jag helst frysta räkor modell större, råa. Välj ett märke som inte förstör regnskogen. Eller ta dina vanliga ishavsräkor, men då nästan det dubbla.

Gör såhär:

 • Tina och skala räkorna.
 • Koka pastan enligt anvisningarna.
 • När pastan är al dente, dvs fortfarande har tuggmotstånd (men inte är hård!), är det dags att hälla av. Spara någon deciliter kokvatten.
 • Häll tillbaka pastan i kastrullen och häll på lite kokvatten. Är räkorna råa, är det dags att lägga i dem nu, så de blir tillagade samtidigt som pastan kokar klart och tar smak av dem. Det kanske behövs lite mer vatten? Det ska inte bli simmigt, bara just puttra ihop.
 • Rör ner peston och låt det hela puttra max en minut. Har du ishavsräkor så lägg i dem nu. Ja, det ska vara kladdigt med peston, men det får absolut inte bli pesto med pasta. Lagom är som vanligt bäst (och en smaksak).
 • Häll upp på djupa pastatallrikar och servera med ett krispigt vitvin.
pasta-med-pistage-och-rakor
Så otroligt gott!

Recept på pistagepesto för 2:

 • ca 100 g skalade (helst osaltade) pistagekärnor. Gärna med så lite av det tunna skalet som möjligt.
 • upp till 1/2 dl olivolja (det är lite en smaksak och hur oljiga just dina pistagekärnor är)
 • Salt och peppar.

Gör så här:

 • Hittar du bara saltade pistagekärnor så lägg dem helst i blöt en stund. Passa på att lägga dem i lite kokande vatten ca 5 minuter och ta bort så mycket av det tunna skalet det går när de svalnat. Det blir lite vassare så.
 • Torka pistagekärnorna och mixa dem i en mixer. När det börjar bli ett fint mjöl, är det dags att tillsätta oljan, lite i taget.
 • Mixa tills du får en tjock men inte stabbig konsitens. Det ska vara som ”vanlig” pesto. Smaka av med lite salt och peppar.
 • Klart!

Det finns flera recept med parmesanost på nätet. Men den peston jag köper har bara pistage, olja, salt och peppar. Jag tycker nog att enklast är godast.

Den uppmärksamme läsaren kommer ihåg receptet på pasta med pistage. Ja, visst kan man göra så med, om man vill! Då ska räkorna läggas i just i tid så de tillagas med pistagen. Räkor blir lätt sega och tråkiga om de blir överkokta.

Och det är ju så här med matlagning: det finns få recept som bara kan göras på ett sätt, vilket förklarar varför det finns så många varianter.

pasta-med-pistage-och-rakor-2

 

 

Annonser

4 reaktioner till “Pasta med pistagepesto och räkor

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s