Basrecept · Buffet · Mexikanskt · Tapas och smårätter · Tillbehör · Vegetariskt

Guacamole…

… som min mexikanska väninna gör den.

På mexikanskt vis
På mexikanskt vis
  • 1 stor avocado (eller två mindre av den typ man hittar i Sverige)
  • 0,5 dl (ca) finhackad mild lök
  • 0,5 dl (ca) finskuren tomat
  • limesaft
  • lite finhackad pepparfrukt (jag tar lite olja smaksatt av pepparfrukt, det går det med)
  • 0,5 tsk (ca) salt.
  • Mosa avocadon med en gaffel och kläm över lite limesaft så att avocadon inte mörknar. Kanske en matsked, ungefär.
  • Blanda i lök, tomat, salt och pepparfrukt.
  • Låt stå minst 30 minuter så att smakerna blandas.

Ja, det ska vara lite bett i den!

 

Ingen olja, ingen gräddfil, ingenting annat.

Den här väninnan kommer från Ciudad Juarez, vilket är den mexikanska halvan av gränsstaden som är mer känd under sitt ”amerikanska” namn El Paso. Gränsen mellan USA och Mexiko delar staden i två halvor. Mer tex-mex än så här kan det alltså inte bli!

En annan mexikansk väninna från centrala Mexico gör sin guacamole exakt likadant.  Det är således ett vinnande recept, kan man säga.

12 reaktioner till “Guacamole…

    1. But unfortunately the avocados here are of a quite poor quality. It is more of a jackpot if it is good. In Spain, on the other hand… they are perfect! I guess we can’t have everything here. 😀

      Gilla

  1. Så där har jag också lärt mig göra! Efter många misslyckade försök har jag dock gett upp att försöka göra guacamole i (norra) Italien, hittar inga fina avokados… Men visst odlar man avokado här? Jag tycker det är så märkligt att det inte finns fina att tillgå.

    Gilla

  2. Jag provade det har receptet och det blev jattegott!!!
    PS: Prova att lagga avocadon med nagra applen for att fa den att mogna.

    Gilla

Berätta vad du tycker!